Zoeken
For the Future of Farming
ForFarmers fabriekForFarmers headerForFarmers pluimveeForFarmers rundveeForFarmers varkens

25-01-2013

100% tevreden mbo'ers varkenshouderij

100% tevreden studenten varkenshouderij
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Woensdag 23 januari volgden bijna 60 varkenshouderijstudenten van AOC’s uit heel Nederland bij ForFarmers Hendrix in Boxmeer een studiedag over het houden van beren. De dag bleek een schoolvoorbeeld van een leerzame en interessante dag voor mbo-studenten en hun leraren.
Een studiedag varkenshouderij is belangrijk omdat het varkenshouderij-onderwijs vanwege het afnemende aantal studenten steeds verder afslankt. Er zijn dusdanig weinig studenten varkenshouderij dat sommige AOC’s slechts enkele uren per week onderwijs op dit vakgebied bieden. Leraren raken daardoor steeds verder van de praktijk verwijderd. Om die redenen organiseert VarkensNET samen met het bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en PVV landelijke studiedagen voor derde en vierdejaars mbo-studenten.

Het thema van deze tweede editie van een studiedag voor mbo’ers luidde: ‘Ondernemen met ballen’ (alles wat je kunt leren over het houden van beren.) Binnen Nederland is er steeds meer weerstand tegen het castreren van beren.  Het blijkt echter in de praktijk dat het houden van beren echt iets anders is dan van zeugen en borgen.

Gedrag en geur zijn afwijkend
Gedurende de ochtend vonden verschillende lezingen plaats. Carola van der Peet (Wageningen UR Livestock Research) presenteerde onderzoeksresultaten over het gedrag bij beren. Sander Donkers van ForFarmers Hendrix gaf aan wat er komt kijken bij het voeren van beren. Coen van Wagenberg van LEI Wageningen UR heeft samen met VION in het project ‘stoppen met castreren’ onderzoek gedaan naar detectie van berengeur. Hij verspreidde berengeur door de zaal en confronteerde de leerlingen met de baklucht van spek van berenvlees. Bennie van der Fels van Wageningen UR Livestock Research doet samen met IPG onderzoek naar de fokkerij-mogelijkheden om berengeur te verlagen. Bij de eindberen kan daar resultaat worden behaald. Bij de beren in de zeugenlijn is dat veel lastiger. De drie sprekers van Wageningen UR presenteerden hun ervaringen vanuit het vijfjarig project ‘Stoppen met castreren’ dat gefinancierd wordt door het PVV en het Ministerie EZ.

De studenten volgden de lezingen aandachtig en deden actief mee in de discussies na de lezingen. In de middag konden de studenten kiezen uit verschillende workshops, waarbij ze zelf aan de slag gingen met een economische berekening over het houden van beren, zich verplaatsten in de schoenen van een voeradviseur of in die van een varkenshouder die beren houdt.
Tenslotte kregen de deelnemers een rondleiding bij de voerfabriek in Heijen. Daarna ging iedereen tevreden huiswaarts.

Op de vraag: ‘Wie gaat er tevreden naar huis?’ stak iedereen de hand op.