Zoeken
For the Future of Farming
ForFarmers fabriekForFarmers headerForFarmers pluimveeForFarmers rundveeForFarmers varkens

11-09-2013

Froukje Kuiper Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2013

Zaterdag 7 september vond het jaarlijkse NK Veebeoordelen plaats in het centrum van Assen. Op het Koopmansplein kwamen 63 afgevaardigde jonge koeienkenners uit alle provincies van Nederland bij elkaar om zwartbonte en roodbonte koeien te keuren op frame, robuustheid, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. De top drie werd gedomineerd door vrouwen, Froukje Kuiper uit Oldehove (Groningen) werd bekroond tot Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2013, gevolgd door Anke Wismans. Rob Scholten sluit de top drie af. Beste nieuwkomer is dit jaar Stefan Köhne.

Het NK Veebeoordelen wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en CRV Holding BV. Het NK Veebeoordelen doet elk jaar een andere provincie aan, dit jaar ging de eer naar provincie Drenthe. In de maanden voorafgaand aan het NK hebben de 63 deelnemers zich weten te plaatsen via regionale en provinciale voorrondes.

De ochtendronde werd aan zowel de zwart- als roodbonte koeien besteed. De jonge koeienkenners kregen in de eerste ronde 25 minuten om 5 roodbonte koeien te keuren en vervolgens 25 minuten om het keurdersoog over 5 zwartbonte koeien te laten gaan. Uiteindelijk plaatsten 15 deelnemers zich voor de finaleronde.

De finaleronde bestond uit een keuring van vijf zwartbonte koeien en een mondelinge toelichting aan de jury. De jury werd vertegenwoordigd door Nico Rietman en Ernst Jan Mensink. Met een sterke schriftelijke ronde en een 8,1 voor haar mondeling ging Froukje Kuiper uit Oldehove (Groningen) er met de wisseltrofee vandoor. Anke Wismans uit Breda (Noord Brabant) werd tweede en Rob Scholten uit Harbrinkhoek (Overijssel) ging met de derde prijs naar huis. Stefan Köhne uit Midden Beemster (Noord Holland) was beste nieuwkomer en ontving de aanmoedigingsprijs.

Het NK Veebeoordelen is dit jaar erg goed bezocht door zowel jong als oud. Enthousiaste reacties over ‘koeien in de binnenstad’ zorgde voor veel mensen op het Koopmansplein. NAJK kijkt samen met de Jongeren Veeteelt Organisatie Drenthe (JVO) en sponsoren terug op een geslaagd kampioenschap.

Bekijk de foto impressie