Zoeken
For the Future of Farming
ForFarmers fabriekForFarmers headerForFarmers pluimveeForFarmers rundveeForFarmers varkens

21-11-2012

Granen en korrelmais aangezuurd opslaan

Het aanzuren van granen of korrelmais is een alternatief wanneer de aanvoer van granen tijdens de oogst zo groot en snel is dat er onvoldoende tijd en capaciteit is om te drogen. Bovendien is drogen door de stijgende energiekosten een steeds grotere kostenpost. 

Richtlijn voor opslag graan
Graan met minder dan 14% vocht kan onbehandeld opgeslagen worden.
Graan dat aangezuurd is, dient bij minimale beluchting, het liefst onbelucht, opgeslagen te worden, om te voorkomen dat men het zuur eruit ventileert. Is het graan warm, waardoor beluchting noodzakelijk is, dan moet 10% meer zuur gedoseerd worden. Aangezuurd graan mag niet afgedekt worden anders kan condenswater niet ontsnappen. Door condens kunnen er natte plekken in het graan ontstaan met broei en/of schimmel tot gevolg. Zuren zijn corrosief. Ook met graan behandeld zuur is corrosief en kan beter niet in metalen silo’s opgeslagen worden.

Goede menging zuur in graan
Bij aanzuren is het belangrijk om het zuur goed door de partij graan te mengen, zodat elke korrel behandeld wordt. In de praktijk wordt hiervoor de apparatuur gebruikt die men ook bij het aanzuren van CCM toepast. Een handige methode is bijvoorbeeld het sprayen van zuur door een graanluik in de kieper tijdens het lossen, of tijdens het vullen van de loods met een transportband of vijzel.

Aanzuren kan met propionzuur of een mengsel van organische zuren. In onderstaande tabel staan de richtlijnen die gehanteerd worden voor de zuurdosering.

Dosering zuur in percentage bij opslag van granen

 

Vocht (%) Opslag duur in maanden
  Tot 1 Tot 3 Tot 6 Tot 12
14-16 0,35 0,45 0,50 0,55
16-18 0,4 0,5 0,55 0,65
18-20 0,45 0,55 0,65 0,75
20-22 0,5 0,65 0,75 0,85
22-24 0,55 0,7 0,85 0,95
24-26 0,6 0,8 0,95 1,05