Zoeken
For the Future of Farming
ForFarmers fabriekForFarmers headerForFarmers pluimveeForFarmers rundveeForFarmers varkens

21-11-2012

Heyde Hoeve heeft beste varken van Nederland

Coöperatie Heyde Hoeve won dinsdag 2 oktober 2012 de titel “Het beste varken van Nederland”. Vechtdal-varken kwam als tweede uit de bus. Er deden 15 varkenshouders mee aan de wedstrijd.

Een smaakjury met culinair journalist Jeroen Thijssen (Trouw), Robert Jeurissen (restaurant Coco Pazzo in Houten) en Johan van Uden (slagerij Chateaubriand in Heemstede) koos uit de meest innovatieve inzendingen de lekkerste. Van Uden: “Het oordeel van de jury was unaniem. Als je het varkensvlees van de Heyde Hoeve in je mond steekt proef je het meteen. Sappig, goeie bite, goeie smaak.”

“Urgenda en Foodlog organiseren deze wedstrijd om duidelijk te maken dat er naast grote hoeveelheden anoniem varkensvlees, steeds meer varkenshouders met onderscheidende concepten op de markt komen. Deze koplopers werken op allerlei manieren aan verbetering van het dierenwelzijn, het sluiten van regionale kringlopen, verminderen van antibiotica. Zij betrekken het voer uit de regio, zoeken naar nieuwe afzetkanalen en rechtstreeks contact met de consument, werken met zeldzame rassen, verwerken een teveel aan mest tot stroom of voeren hun beesten met lupinen, kruidenmengsels of eikeltjes. ‘Gewoon biologisch varkensvlees’ of ‘gewoon varkensvlees met een ster’ is op smaak niet te onderscheiden van gangbaar. Nieuwe rassen of ander voer geven die onderscheidende smaak wel. Hoe bekender consumenten raken met deze nieuwe manieren van varkens houden, hoe makkelijker het zal worden voor anderen om te innoveren op weg naar een lekkerdere en verduurzamende wereld.” 

De Heyde Hoeve is een coöperatie van vier boeren. De Heyde Hoeve werkt met varkens van het Duroc-ras. Het voer voor de dieren komt voor 40-50 procent van akkerbouwers rondom de boerderijen.

Bron: www.Foodlog.nl