Zoeken
For the Future of Farming
ForFarmers fabriekForFarmers headerForFarmers pluimveeForFarmers rundveeForFarmers varkens

21-11-2012

Smakelijkheid grondstoffen en bijproducten voor optimale voeropname

Smaak is een belangrijk aspect om een optimale voeropname te realiseren. ForFarmers deelt natte bijproducten en droge grondstoffen daarom in verschillende smaakcategorieën in. Verschillende kwaliteiten van hetzelfde product kunnen de smaak namelijk fors beïnvloeden. Ook het percentage van het gebruikte product bepaalt de voeropname.
 

Voeropname 
Maximaal 
Voeropname 
Stimulerend
Voeropname 
Neutraal
Voeropname Remmend
Bier Tarwezetmeel Gerst Erwteneiwit
Koek Biergist Soja Tarwegistconcentraat
CCM Kaaswei ASS Veel raapzaadschroot
Melk Tarwe Patat Veel ASS
Brood Bivamix Raapzaadschroot  
Kwarkwei   Rogge  
    Tarwezetmeel  

 

Tabel 1: Bijproducten ingedeeld op basis van voeropname.

Kwaliteit producten
Er bestaan vaak verschillende kwaliteiten van een zelfde soort product. Kwarkwei bijvoorbeeld is erg smakelijk door het hoge aandeel melksuiker. Kaaswei met veel zouten kan juist weer erg onsmakelijk zijn. Eerste lekwei bij de kaasproductie is doorgaans weer smakelijk. Je mag  de verschillende weiproducten dus niet allemaal onder dezelfde categorie indelen.

Zo zijn er ook verschillende tarwezetmelen met verschillende smaken op de markt. Zetmeel- en suikerrijke tarwezetmelen (en zoutarm) zijn meestal smakelijk. Minder zetmeel en suiker en meer zout geeft doorgaans een minder smakelijke tarwezetmeel. Tarwezetmeel kan je dus ook niet onder dezelfde categorie indelen.

Tot slot: ongecontroleerde fermentatie (gisting) kan bij natte bijproducten voor onsmakelijke producten zorgen, ook bij een van oorsprong smakelijk product. Meestal ontstaat bij gisting azijnzuur die de voeropname remt. Gecontroleerde melkzuurfermentatie kan de smakelijkheid juist weer positief beïnvloeden.

Aandeel van producten in het rantsoen
Ook het aandeel van een bepaald product in het rantsoen kan de voeropname remmen of juist stimuleren. Een aantal weetjes:

  • Hoge aandelen gerst bij biggenvoeders kunnen de voeropname remmen. Een normale hoeveelheid gerst is geen enkel probleem.
  • Het beperkt voeren van raapzaadschroot geeft uitstekende resultaten. Dat is onlangs in een Duits onderzoek aangetoond bij vleesvarkens met een pietrain beer. Gezondheid, management en genetica spelen natuurlijk een belangrijke rol.
  • Tarwegistconcentraat kan na 70 kilogram levend gewicht tot 10% in de droge stof ingezet worden. Bij tempo vleesvarkens is zelfs 12% tarwegisconcentraat doorgaans geen probleem.


Sommige bijproducten wisselen in samenstelling en zijn minder stabiel met betrekking tot gisting. Bij biggenrantsoenen en in de startfase bij vleesvarkens zien we liever stabiele en smakelijke producten met een constante samenstelling. Overleg met uw ForFarmers bijproductenspecialist hoeveel en welke van de verschillende (bij)producten je kunt inzetten bij de diverse diercategorieën, rekening houdend met uw bedrijfsomstandigheden.