Zoeken
For the Future of Farming
ForFarmers fabriekForFarmers headerForFarmers pluimveeForFarmers rundveeForFarmers varkens

06-09-2016

Stappenplan advies maisoogst

Voor het goed inschatten van het juiste oogstmoment is dit oogstadvies ontwikkeld. Hiermee kunnen we met eenvoudige stappen tot een goed resultaat komen.

Doorsnede korrel met de melklijn
Doorsnede korrel met de melklijn

Stap 1: drogestof stengel en blad beoordelen

• Gehele plant nog groen en er loopt vocht uit de stengel 18%*
• Plant ¾ groen en stengels zijn nog vochtig 21%*
• Plant half groen en stengel praktisch droog 24%*

• Plant ¼ groen en stengel geheel droog 27%
• Plant geen groene delen meer (gewas lijkt geheel dood) 30%

*Voor de eerste drie punten geldt dat zij behoren tot "stay green", met maximale ds% stay green rassen

Afrijping maiskorrel
Afrijping maiskorrel (klik op de afbeelding voor een vergroting)

Stap 2: drogestof kolf beoordelen
Het drogestofgehalte van de kolf is te schatten met behulp van de melklijn in de korrel. De melklijn is de scheiding tussen het vaste zetmeel en het melkgedeelte. De melklijn kan het beste beoordeeld worden aan een korrel die afkomstig is uit het midden van de kolf. Voor een maximale benutting van het zetmeel moet men wachten tot de blacklayer (kurklaagje) begint te verkleuren. Dit is een teken dat de pit maximaal gevuld is met zetmeel.

 

Stap 3: combineer en bepaal drogestofgehalte
In onderstaande tabel kan het drogestofgehalte van de plant afgelezen worden aan de hand van de gevonden waarden voor drogestofgehalte van stengel en blad en het drogestof-
gehalte van de kolf.

ForFarmers: drogestof gehaltes stengel en blad en totaal
ForFarmers: drogestof gehaltes stengel en blad en totaal