Zoeken
For the Future of Farming
ForFarmers fabriekForFarmers headerForFarmers pluimveeForFarmers rundveeForFarmers varkens

21-11-2017

Zorg dat u erbij bent: deze kennis neemt u mee van de Regiotap

Regiotap 2017
Regiotap Toldijk

Fosfaatrechten: welke route kiest u?

“Jongvee kost circa twee euro per dag, een koe levert zes à zeven euro per dag op”, stelt melkveehouder Dolf Veldhuis tijdens de Regiotap in Weerselo. Streven naar een minimale jongveebezetting is één van zijn tips om in het fosfaattijdperk meer rendement uit zijn bedrijf te halen. Welke tips en aandachtspunten nemen de aanwezigen nog meer mee naar huis?

In een aantal regionale bijeenkomsten frissen melkveehouders hun kennis op om het beste uit hun bedrijf te halen en hun route te kiezen voor 2018 met de introductie van fosfaatrechten. De technisch specialist schetst hierbij verschillende mogelijke scenario’s. Harder melken, betere gehaltes, meer melk uit ruwvoer, het komt allemaal voorbij. De jongveespecialist zoomt vervolgens in op de jongveeopfok. Wat zien we in de praktijk en hoe kan dat beter?

Harder melken, focus op transitiefase

Melkveehouder Veldhuis kiest voor een hoge productie per koe, goede jongveeopfok en een laag vervangingspercentage. “Op ons bedrijf betekent twee kilo extra melk/koe/dag circa 3.000 euro extra melkgeld per maand”, rekent hij voor. De transitiekoeien hebben op zijn bedrijf letterlijk een centrale plek om ze goed in de gaten te kunnen houden. Optimaliseren van het transitiemanagement is volgens hem essentieel voor een gezonde en efficiënte melkproductie. Verder benadrukt hij het belang van goed ruwvoer. “Slecht ruwvoer kun je niet compenseren door (veel) krachtvoer”, is zijn uitgangspunt.

Kwaliteit van jongveeopfok

Komt u naar de volgende Regiotap?

Wilt u ook inspiratie opdoen en uw kennis opfrissen? Of vooral even bijpraten met collega-melkveehouders of aanwezige specialisten van ForFarmers? Kom dan naar een van de Regiotaps. Kijk hier voor de resterende data en locaties. Later dit jaar en begin 2018 volgen meer avonden in de overige delen van het land.