Zoeken
For the Future of Farming
FFHX-Geiten-2FFHX-Geiten-5

02-11-2017

Productie en zorg gaan hand in hand op De Lingehof

Geitenhouderij De Lingehof
Willem Groeneveld

Zo’n tweeëntwintig jaar geleden startten de ouders van Willem Groeneveld een zorgboerderij met honderd geiten aan de Kleine Steeg in Rhenoy bij Geldermalsen. Inmiddels melken ze daar vijfhonderd biologische geiten en is er vijf jaar geleden een tweede locatie bijgekomen waar ze nu zestienhonderd geiten melken. De twee locaties hebben ieder een eigen insteek.

Toen zijn ouders in 1995 de zorgboerderij begonnen, molken ze het eerste jaar voor de reguliere markt. Er waren echter nogal wat problemen met de geiten en de afnemer. Toen de afnemer failliet ging maakte de familie een bewuste keuze om zelf kaas te gaan maken en om te schakelen naar de biologische houderij. Willem vertelt enthousiast: “De kaasmakerij bood vele mogelijkheden voor de dagbesteding van de cliënten en er bleek veel vraag naar biologische melk en kaas. We konden de kaas zelf gaan vermarkten. Voor ons was de keus toen snel gemaakt.”

Handmatig versus machinaal melken

Op de locatie aan de Kleine Steeg gebeurt veel nog met de hand. Een dankbare taak voor de inmiddels zeventien mensen met een zorgvraag die hier hun dagbesteding hebben. “Het opstrooien van de stal, het voeren van de geiten, het inpakken en bestickeren van de kaas; allemaal arbeidsintensieve werkzaamheden”, weet Willem. Heel anders gaat het er aan toe op de tweede locatie aan de Tiendweg die ze sinds 2012 erbij gekocht hebben. “We hebben de oude koeienstal afgebroken en een nieuwe geitenstal gebouwd voor zestienhonderd geiten. Daarnaast is er een appartementencomplex waar tien mensen met een zorgbehoefte begeleid wonen. Op deze locatie gaat alles machinaal. We voeren natte en droge bijproducten met een automatisch voersysteem.”

Behoefte aan advies en netwerk

Bedrijfsprofiel De Lingehof

Geitenhouderij De Lingehof

De Lingehof ligt in het Gelderse Rhenoy tussen Geldermalsen en Leerdam en bestaat uit twee locaties die door de familie Groeneveld worden gerund. Met de roots in de zorg startten vader en moeder Kees en Astrid Groeneveld in 1995 een zorgboerderij op locatie De Kleine Steeg. Deze locatie is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen biologische geitenboerderij met 500 geiten waar dagelijks zo’n zeventien mensen met een zorgbehoefte een zinvolle dagbesteding hebben.

Op korte afstand aan de Tiendweg is de tweede locatie met 1600 biologische geiten. Sinds februari 2015 staat er tevens een schitterend wooncomplex waar mensen met een zorgvraag permanent kunnen verblijven.

Zoon Willem runt samen met zijn vader de geitenhouderij op beide locaties. Dochter Jobke Blaauw en haar man Martijn verzorgen het begeleid wonen op de Tiendweg. In 2016 is er op deze locatie een werkplaats gerealiseerd waar tal van (creatieve) werkzaamheden plaatsvinden. Zo is er op De Lingehof voor iedereen passend werk.

Op locatie De Kleine Steeg krijgen de geiten een rantsoen van kuilgras aangevuld met een maatwerkbrok. Op de Tiendweg voert de familie Groeneveld een rantsoen van droge- en natte bijproducten, gecombineerd met een maatwerkbrok. De familie betrekt alle producten van Reudink.