Zoeken
For the Future of Farming
FFHX-Geiten-2FFHX-Geiten-5Header mais

15-07-2014

Zomertip: extra aandacht voor lege en schone silo’s

Het is volop zomer en dat betekent dat de Hondsdagen er aan komen. Deze naam is een afgeleide van het sterrenbeeld Hond en hiermee wordt de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus aangeduid. Gemiddeld genomen is dit de warmste periode van het jaar. Het is belangrijk om in deze periode de silo’s goed leeg en schoon te maken. Zo krijgen schadelijke schimmels geen kans om in het voer terecht te komen.

Daarnaast is het ook belangrijk om voer niet te lang in de silo te laten. In ieder geval niet langer dan vier weken. In voer dat te lang staat is de kans op schimmelvorming groter. Vooral eiwitrijke voeders zijn hier gevoelig voor. Eiwitrijk voer neemt namelijk zeer snel schimmels over in de silo. Ook bij grotere brokken is het risico groter. Wees dan extra alert.

Hulpmiddel: propshot
Om de silo schimmelvrij te houden, is het aan te raden om af en toe een zogenaamd 'propshot' te gebruiken. Dit is een schimmeldoder in de vorm van een zakje. De silo moet leeg en bezemschoon zijn voor een goed effect. De chauffeur blaast de propshot in de silo alvorens hij de bulk lost. Voor een silo t/m 8 ton is één propshot voldoende, voor een grotere silo moeten er meerder zakjes gebruikt worden voor een goed resultaat. De propshot(s) dienen tegelijkertijd met de bulkbestelling te worden besteld (artikelcode 15915).