Zoeken
For the Future of Farming
VitaliteitscoreFosfaatrechten 2018MelkefficiƫntQuick FitVoertaal Melkvee

07-05-2017

AMS in de praktijk: robotmelken in het GVE-tijdperk

Afbeelding: Melkrobots & Kets

De familie Kets uit Toldijk (Gelderland) melkt op dit moment ruim 38 kg melk per koe per dag. Dat was in het begin van het jaar nog 32-33 kg melk per koe per dag. Het bedrijf heeft 190 melkkoeien, 87 ha grond en 3 DeLaval melkrobots. Hoe hebben ze de productie zo weten te verhogen wat waren de aandachtpunten rondom robotmelken?

Aandachtspunten rondom robotmelken
Een hoge productie vraagt ook optimaal gebruik van de melkrobot. Kets adviseerdt andere boeren dan ook om te zorgen voor voldoende vrije tijd op de robot, zodat het aantal melkingen kan worden behaald. "Door groei in het aantal koeien een paar jaar geleden, hadden wij de melkrobots te vol, de vrije tijd was minder dan 7%. Toen begon het moeizamer te lopen met de robots. Daarom hebben wij een derde robot aangeschaft en met resultaat. De robots kunnen de extra melkproductie makkelijk aan.

Getallen robotmelken Kets:

  • 2.8 melkingen
  • 16% vrije tijd
     

Wat zijn de succesfactoren van Kets:

  • Een goed droogstandsmanagement met uitloop voor droogstaande koeien in de zandbak. Het stro voor de droogstaande koeien wordt bewerkt met de Haybuster waardoor de opname verbeterd. De laatste twee weken voor afkalven krijgen de koeien Calcium-binder 185 (droogstandsbrok uit het Transitie-assortiment).
  • De verse koeien worden de eerste weken van de lactatie op stro gehouden.
  • Het koecomfort in de stal is uitstekend: zand in de boxen met een dichte betonnen vloer.
  • Om hard te kunnen melken wordt er ook hard gevoerd. Goed geconserveerd ruwvoer aangevuld met Maximabrok Subliem en MilkPower HF 180 zijn de basis voor de topproductie.

 

Afbeelding: Robotmelken bij melkveebedrijf Kets
AMS in de praktijk: robotmelken bij melkveebedrijf Kets in Toldijk