Zoeken
For the Future of Farming
VitaliteitscoreFosfaatrechten 2018MelkefficiƫntQuick FitVoertaal Melkvee

20-08-2014

Beweiden = bijsturen

Gedurende de zomer is vers gras op de meeste bedrijven een belangrijk onderdeel van het rantsoen. Vers gras heeft meestal een hoge voederwaarde en is goedkoop te voeren, maar voor goede productieresultaten moet op de juiste momenten worden bijgestuurd. Ondanks de gunstige voederwaarde van weidegras (hoog energie- en eiwitgehalte) zijn bij beweiding succesvolle productieresultaten niet vanzelfsprekend. Het aanbod en de kwaliteit van weidegras is namelijk sterk afhankelijk van diverse factoren. Denk aan het beweidingssysteem, de verkaveling, de bemesting en bovenal de weersomstandigheden. Voor het bereiken van goede productieresultaten moet daarom continu op de omstandigheden worden ingespeeld. Goed kunnen beweiden betekent vooral goed kunnen bijsturen.

Bijvoeding bij vers gras
De bijvoeding op stal is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit vers gras en het aantal uren weidegang. De drogestofopname uit vers gras varieert naar gelang het grasaanbod. Een berekening van het weiderantsoen geeft prima inzicht in de benodigde aanvulling via het stalrantsoen. Voor bepaling van de hoeveelheid eiwit in het stalrantsoen kan tevens het ureumgehalte in de melk als graadmeter dienen. In de Feed2Milk Vers Gras Monitor op onze website vermelden we wekelijks de actuele voederwaarde van vers gras, gemeten op veehouderijbedrijven.

Feed2Milk-assortiment krachtvoeders
Welk krachtvoer het beste past, hangt af van de verhouding tussen de hoeveelheid. vers gras en de hoeveelheid ruwvoer op stal en de samenstelling ervan. Zit er veel gras in het rantsoen dan moet het krachtvoer rustig verteerbaar zijn, waarbij een deel van de energie uit bestendig zetmeel komt. Zo wordt de conditie van uw koeien goed ondersteund. Weidt u alleen overdag, dan is het belangrijk dat de koeien ’s nachts eiwitrijk krachtvoer opnemen. Overleg met uw specialist welke producten het beste passen op uw bedrijf.