Zoeken
For the Future of Farming
VitaliteitscoreFosfaatrechten 2018MelkefficiƫntQuick FitVoertaal Melkvee

22-06-2016

Jongveeopfok op topniveau

Efficiënte jongveeopfok is een speerpunt voor Gert en Linet van der Kolk. Hiermee willen ze de genetische aanleg van de dieren maximaal benutten en de aankomende korting op de fosfaatrechten opvangen. Inmiddels start het insemineren al op 13 maanden en gaat de gemiddelde afkalfleeftijd richting de 23 maanden.

Met 80 melkkoeien en 30 hectare grond is het bedrijf van Van der Kolk behoorlijk intensief. De gemiddelde jaarproductie per koe ligt op 11.150 kg. Om na de aankomende invoering van de fosfaatrechten de totale melkproductie op peil te kunnen houden is het zaak om uiterst efficiënt te boeren. Dit kan onder meer door met zo min mogelijk jongvee de kwaliteit van de veestapel op peil te houden of zelfs te verbeteren.

Intensiever voeren vanaf de start
De veehouders zetten meteen vanaf de start in op een optimale groei en hoge weerstand. Sinds 2014 zijn ze de jonge kalveren direct na de biestperiode intensiever gaan voeren. Ze krijgen VitaMilk Premium in een concentratie van 170 gram op 1 liter water (ongeveer 1 op 6).  De kalveren gaan na 14 dagen van de eenlingbox naar het groepshok met drinkautomaat. Daar krijgen ze sinds kort van dit jaar Vita Comfort. Dit nieuwe product is een mengsel van Vitabrok, kort gehakseld en ontstoft tarwestro en melasse. Het is een compleet en uitgebalanceerd voer voor kalveren van 0 tot 5 maanden dat onbeperkt kan worden aangeboden zonder aanvullende voeders.

Na een minder succesvolle periode met mechanische ventilatie, zijn de veehouders vorig jaar overgeschakeld op natuurlijke ventilatie. Dit blijkt op hun bedrijf veel beter te werken. De longproblemen zijn aanmerkelijk afgenomen en de kalveren doen het duidelijk beter.

Pinken vlot drachtig
Al met zijn de Dalfsense veehouders zeer te spreken over de resultaten van de aanpassingen in de jongveeopfok.  In de regel starten ze op 13 maanden met insemineren. Gert:  “We meten de borstomvang van de pinken als ze 13 maanden zijn en zien daaraan dat het insemineren op die leeftijd ook echt kan. Ze worden ook vlot drachtig.

Bekijk de volledige bedrijfsreportage van Gert en Linet van der Kolk.

 

Gert met Marc en Laura
Gert van de Kolk stemt zijn jongveeopfok af met jongveespecialist Laura Winter en Melkveespecialist Marc Berends
Jongveeopfok VdK 3
Jongveeopvok VdK 1
Jongveeopfok VdK 9
Jongveeopfok VdK 5
Jongveeopfok VdK 8