Zoeken
For the Future of Farming
VitaliteitscoreFosfaatrechten 2018MelkefficiƫntQuick FitVoertaal Melkvee

08-04-2016

KringloopWijzer, AMvB Grondgebondenheid en mestverwerking voor u van toepassing?

Drie onderwerpen zijn op dit moment actueel als het gaat om de mestwetgeving en de KringloopWijzer.

1. Heeft u de KringloopWijzer al ingediend op “dekringloopwijzer.nl”?

Alle veehouders met een melkveefosfaatreferentie groter dan 0 kg moeten voor 1 mei 2016 de KringloopWijzer van 2015 hebben ingediend. ForFarmers kan u ondersteunen bij het opstellen en indienen van de KringloopWijzer, meldt u snel aan via uw melkveespecialist of neem contact op met de afdeling mestwetgeving.

2. De hoeveelheid grond die u heeft in 2016 bepaalt het aantal koeien dat u in 2016 mag houden.

De nieuwe regeling, de AMvB Grondgebondenheid, is 1 januari 2016 ingegaan. Vanaf deze datum moeten intensieve bedrijven een deel van de fosfaatproductie stijging in 2016 ten opzichte van 2014 compenseren met extra grond. De hoeveelheid grond die extra nodig is verschilt per bedrijf. De berekening kent vele variabelen die invloed hebben op de uitkomst. Het is daarom raadzaam om samen met uw melkveespecialist of mestwetspecialist een inschatting te maken of u maatregelen moet nemen, om aan de AMvB te voldoen. Zijn er voor uw bedrijf meerdere scenario’s mogelijk? Wij raden u sterk aan om per scenario een berekening te maken. Let bij het maken van een berekening voor 2016 ook op de gevolgen voor 2017. De hoeveelheid dieren en grond in 2016 zijn van invloed op de overschotklasse van 2017.

3. Heeft u al inzichtelijk hoeveel VVO’s u moet afsluiten?

Alle bedrijven met een fosfaatoverschot moeten een deel van het overschot verwerken. De verwerkingsplicht kan worden ingevuld met VVO’s. Schat samen met uw melkveespecialist of mestwetspecialist hoeveel VVO’s u moet afsluiten voor 2016.

Neem voor ondersteuning bij de KringloopWijzer en vragen over de AMVB Grondgebondenheid en de mestverwerkingsplicht contact op met de Afdeling Mestwetgeving van ForFarmers:

Tel: 0573 28 81 35
E-mail: mestwetgeving@forfarmers.eu