Zoeken
For the Future of Farming
VitaliteitscoreFosfaatrechten 2018MelkefficiƫntQuick FitVoertaal Melkvee

25-04-2016

Robotinstellingen lang niet altijd optimaal

De helft van de melkveebedrijven met een robot kan door een betere instelling van het melksysteem meer melkproductie per robot halen. Dat concludeert ForFarmers op basis van ervaringen van de het team van AMS-specialisten.
In de visie van ForFarmers moet de gezondheid van de koeien centraal staan bij het correct instellen van de melkrobot.

Een robot heeft zeer veel instellingsmogelijkheden. Voersnelheid, aantal kilo krachtvoer per bezoek, totaal aantal kilo krachtvoer per dag en de op- en afbouwsnelheid zijn slechts een greep uit de krachtvoerinstellingen die kunnen worden aangepast. En dan zijn er nog de toelatingscriteria waarin er veel variatie mogelijk is. Die instellingen hebben één voor één ook invloed op elkaar. Het is daarom uiterst belangrijk dat deze instellingen op elkaar afgestemd zijn.

Gezondheid van de koe staat voorop
Bij ForFarmers hebben we ondertussen al jarenlang ervaring als het op deze instellingen aankomt. In onze visie moet bij het instellen van robots de gezondheid van de koeien voorop  staan. Alleen dan bereik je de maximale productie per robot.

ForFarmers adviseert een rustige opstart met eiwitbrok  in de robot. Dit helpt de koe om op een gezonde manier tot haar piekproductie te komen na 30 dagen in lactatie.
Een te snelle opbouw leidt tot een ongegewenste ruwvoer-krachtvoer-verhouding en een grotere kans op pensverzuring bij nieuwmelkte koeien. Door rustig op te starten met krachvoer krijgt de koe de kans om voldoende ruwvoer te vreten en veel drogestof op te nemen. De hogere drogestofopname en de iets latere piekproductie maakt dat de koeien hun conditie behouden en dat komt uiteraard ook de vruchtbaarheid ten goede.

Verder is het aan te raden om niet meer dan 6 kg krachtvoer per dag in de robot te verstrekken. Indien er toch meer gevoerd wordt, dan gaat dit ten koste van de efficiëntie van de robot. Wanneer je dus harder wilt gaan voeren, om meer melk te halen, dan is een krachtvoerautomaat een must.

Voorrang hoogproductieve koeien

De criteria voor toelating van de koe tot de robot zijn sterk aan het veranderen.
Robotmelkers willen namelijk meer melk per robot en dat betekent dat efficiënter moeten worden omgegaan met de beschikbare tijd van de robot. Terwijl we vroeger veel meer op tijd stuurden, en de koe om de zoveel uren molken, sturen we nu veel meer op basis van productie. Op deze manier stijgt de melkgift per melking en kunnen we meer koeien melken per robot. Ook geef je op deze manier voorrang aan de hoogproductieve koeien, waardoor een nog hogere piekproductie wordt gestimuleerd.

Uw robotinstellingen controleren en verbeteren?

ForFarmers heeft de juiste tools en mensen om uw huidige instellingen te analyseren en bij te sturen en werkt daarbij samen met uw robotleverancier. Vraag ernaar bij uw melkveespecialist of neem contact op via onderstaande button.

Informatie aanvragen robotmelken en weidegang