Zoeken
For the Future of Farming
VitaliteitscoreFosfaatrechten 2018MelkefficiƫntQuick FitVoertaal Melkvee

14-05-2015

Weidetip: beweidingssystemen

Er zijn verschillende beweidingssystemen mogelijk. Belangrijke factoren die een rol spelen bij de keuze voor een beweidingssysteem zijn onder andere verkaveling, arbeid en uw persoonlijke voorkeur.  Via het Keuzeschema Weidegang komt u tot het beste  beweidingssysteem voor uw bedrijf. Vraag uw melkveespecialist of accountmanager naar de verschillende mogelijkheden.

Modern standweiden
Modern standweiden is interessant voor veehouders die weinig arbeid aan weidegang kunnen of willen besteden. Het weiland wordt opgesplitst in twee of drie blokken waar de koeien een aantal weken kunnen grazen. De grasopname is vooral afhankelijk van de grasgroei gedurende de periode dat ze in de wei lopen. Het systeem zorgt voor meer rust bij de grazende koeien dan andere systemen. Een nadeel van dit systeem zijn de relatief hogere beweidingsverliezen, deze zijn 5 tot 10% hoger dan bij omweiden.

Omweiden
Omweiden kan in de vorm van twee- of driedaags omweiden. Het belangrijkste is dat er continu voldoende gras van goede kwaliteit is. Ook stripgrazen en rantsoenbeweiden zijn vormen van omweiden. Bij stripgrazen wordt iedere dag een nieuwe strook gras aangeboden, terwijl bij rantsoenbeweiden de koeien iedere dag een deel van het perceel erbij krijgen en ze de laatste dag het hele perceel beweiden. Bij omweiden, stripgrazen en rantsoenbeweiden heeft u minimaal twaalf percelen nodig. Dit vraagt meer arbeid, maar leidt op jaarbasis wel tot een betere benutting en daarmee een hogere grasopbrengst.