Zoeken
For the Future of Farming
VitaliteitscoreFosfaatrechten 2018MelkefficiƫntQuick FitVoertaal Melkvee

16-04-2015

Familie Drietelaar wint Agroscoopbokaal Melkvee

Familie Drietelaar wint Agroscoopbokaal Melkvee 2015
Familie Drietelaar wint Agroscoopbokaal

11.295 kg meetmelk, 390 dagen tussenkalftijd en levensproductie van de afgevoerde koeien 36.735 kg melk
 
De familie Drietelaar uit Balkbrug wint de Agroscoopbokaal Melkvee van ForFarmers Hendrix. Op basis van de gegevens uit het monitoringsprogramma Agroscoop realiseert de veestapel een hoge melkproductie met goede vruchtbaarheidsresultaten in combinatie met een hoge levensproductie van de afgevoerde koeien. ForFarmers Hendrix reikt de Agroscoopbokaal uit om de veehouders te belonen voor hun streven naar een duurzame melkveehouderij. Yvon Jaspers overhandigde vandaag de Agroscoopbokaal aan de familie.

Voor de familie Drietelaar is de Agroscoopbokaal een beloning voor het streven naar een duurzame veestapel met rendement op de lange termijn. Een hoge melkproductie in combinatie met goede vruchtbaarheid en een bovengemiddelde levensproductie zijn kenmerkend voor hun  efficiënte bedrijfsvoering. Met een gemiddelde jaarproductie van 847 kg vet en eiwit presteren hun koeien 30% boven het landelijk gemiddelde. Wat is het geheim achter het succes bij familie Drietelaar? “De koeien krijgen in de transitieperiode veel aandacht en een speciaal rantsoen met daarin onder andere Transitiebrok Ca-binder, afgestemd op hun specifieke behoefte. Melkveespecialist Gerco Wolbink speelt een grote rol bij de invulling van het transitiemanagement. Hij stelt het juiste rantsoen op en geeft advies over de bedrijfsvoering. Als belangrijke sparringpartner verlangen wij van hem dat hij ons een spiegel voorhoudt. Gezamenlijk weten we tot steeds betere resultaten te komen”, antwoordt Alfons Drietelaar.

Direct naar de video.

Duurzaamheid geeft rendement
Een goede vruchtbaarheid begint bij de droogstand. Drietelaar besteedt veel aandacht aan transitiemanagement en een gezonde start van de lactatie. “Hoe beter de koeien opstarten, hoe eerder ze toe zijn aan inseminatie. De koeien zijn bovendien vlotter drachtig dankzij een goed transitiemanagement.”

De melkveehouder, die op dit moment 240 koeien melkt, hoopt de tussenkalftijd nog verder te verlagen van 390 naar 378 over het jaar 2015. “Verlaging van de tussenkalftijd is voor ons de gemakkelijkste en goedkoopste manier om een hogere productie met een betere voerefficiëntie te realiseren. Dit blijkt uit de Melk€fficiënt-berekening van ons bedrijf. Wij zijn sterk gefocust op resultaatgericht werken en denken.” 

Achtergrond Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers Hendrix waarmee melkveehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-melkveehouders mogelijk. Ook de specialist van ForFarmers Hendrix beschikt continu over deze cijfers, zodat hij bedrijven proactief en effectief kan begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers Hendrix de Agroscoopbokaal uit aan een melkveehouder die op een specifiek onderdeel uitzonderlijk heeft gepresteerd. Dit jaar is beoordeeld op ‘hoge melkproductie en goede vruchtbaarheidsresultaten’.

Nummer 1 in melkeiwit en levensproductie
Uit de jaarcijfers van het monitoringsprogramma Agroscoop blijkt dat de levensproductie van de afgevoerde koeien van klanten van ForFarmers Hendrix is gestegen naar 31.773 kg per koe. Dit is ruim 400 kg meer dan vorig jaar en 774 kg hoger dan het landelijk gemiddelde. Bij een melkprijs van € 0,35 is dit een extra melkopbrengst van € 270,- per koe. Een hogere levensproductie levert een financieel voordeel op doordat de opfokkosten per liter melk (afschrijving) lager zijn en doordat oudere koeien efficiënter zijn.

Ook realiseren de klanten van ForFarmers Hendrix het hele jaar door een hogere meetmelkproductie. Deze is gestegen naar 8.995 kg per koe per jaar, gemiddeld 191 kilogram hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit is vooral het gevolg van de hogere gehalten in de melk: het vetgehalte is gemiddeld +0,07% hoger en het eiwitgehalte +0,04%. De grafieken laten dit zien.

ForFarmers Hendrix - eiwitgehalte- klanten FFHX vs gemiddeldes FrieslandCampina
ForFarmers Hendrix - eiwitgehalte- klanten FFHX vs gemiddeldes FrieslandCampina
ForFarmers Hendrix - vetgehalte- klanten FFHX vs gemiddeldes FrieslandCampina
ForFarmers Hendrix - vetgehalte- klanten FFHX vs gemiddeldes FrieslandCampina