Zoeken
For the Future of Farming
Header Gewasbeschermingsmonitor

25-09-2016

Het bewaarseizoen gaat weer van start

Na pootaardappelen zijn nu ook de eerste consumptie-, en zetmeelaardappel doodgespoten om met een aantal weken de bewaring in te gaan. Door het recente hete weer is de kans groot dat de kiemrust verstoord is en dat de aardappelen kiemlustiger zijn in de bewaring. Voor wie lang wil bewaren is het verstandig een kiemremmer te gebruiken, bij het inschuren of tijdens de bewaring. In deze nieuwsbrief leest u welke opties er zijn voor poot-, consumptie en zetmeelaardappelen-bewaring.

Pootaardappelen

Talent is een product van plantaardige oorsprong. Het kan als alternatief voor mechanische koeling gebruikt worden. Ook in combinatie met mechanische koeling wordt het veel toegepast. Talent is een kiemgroeiregulator die zorgt voor de doorbreking van de topspruitdominantie waardoor er uiteindelijk meer ogen uitlopen. Afhankelijk van het ras kunnen hier zeer goede resultaten mee geboekt worden. Overleg met uw adviseur om welke rassen dit gaat.

Dosering: per behandeling 10 tot maximaal 25 ml per 1000 kg aardappelen toepassen. Termijn tussen de laatste behandeling en het poottijdstip mag niet korter zijn dan 4 weken.

Eerste behandeling uitvoeren zodra er kieming (‘witte puntjesstadium’) in de partij begint op te treden of uiterlijk begin december starten. Onderstaand schema geeft de dosering weer:

Toepassing

Afbeelding: Wekelijkse toepassing2

Consumptie- en zetmeelaardappelen;
Aardappelen die voor lange bewaring (tot na januari) de schuur in gaan, kunnen eigenlijk niet zonder kiemremming. Sommige telers kiezen hierbij voor een ruimtebehandeling tijdens bewaring, andere voor knolbehandeling tijdens inschuren. Het voordeel van een knolbehandeling bij ihet nschuren is dat de kiemrust lang in tact blijft. Enkele kiemlustige rassen hebben aan het einde van de lange bewaring soms nog een extra behandeling nodig.

Wanneer u 4 a 5 weken voor de oogst al Crown MH heeft gespoten op een vitaal groen aardappelgewas heeft u al een behandeling voor de kiemrust in de bewaring uitgevoerd. We zien dit jaar echter dat de gewassen de laatste weken zeer snel zijn afgetakeld. Crown MH moet opgenomen worden in de knollen van een vitaal gewas.  Wanneer u gebruik heeft gemaakt van één van deze producten controleer dan toch regelmatig uw bewaring op eventuele uitloop.

Knolbehandeling bij het inschuren of tijdens de bewaring
Tuberprop 1% (chloorprofam) kanbij het inschuren met een bepoederingsapparaat op de transportband worden toegepast in consumptie- en zetmeelaardappelen

Tuberprop HN en Tuberprop Ultra zijn vloeibare producten op basis van chloorprofarm die als ruimtebehandeling kunnen worden toegepast. Tuberprop NH wordt toegepast met behulp van heetnevelapperatuur (gassen). Tuberprop Ultra kan zowel middels heet- als koudverneveling worden toegepast. Koudverneveling kan voorbeeld met een cuclomatic.

Let op schilbrand!
Het toepassen van middelen met chloorprofam (ook wel CIPC genoemd) bij het inschuren geven een verhoogd risico op het optreden van schilbrand.

Om het risico op schilbrand te verminderen, dienen de volgende punten in acht te worden genomen:

  • Behandel alleen knollen die voldoende zijn afgerijpt en een afgeharde schil hebben.
  • Voorkom rooi beschadigingen, aangezien chloorprofam de wondheling vertraagt.
  • Voorkom het rooien onder natte omstandigheden met  open lenticellen als gevolg, waardoor CIPC gemakkelijker kan binnendringen.
  • Verwijder vooraf zieke en/of beschadigde knollen.
  • Vermijd dat er druppels product vloeistof op de knollen komen tijdens de toepassing.

Chloorprofam vrije bewaring?!
Als u niet kiest voor een knolbehandeling en u wilt geen chloorprofam gebruiken is er de mogelijkheid om 1,4 Sight in te zetten. 1,4 Sight is een natuurlijke kiemrustverlenger waarbij voor een goede werking direct na het drogen mee begonnen dient te worden  en met een interval van de 5 a 6 weken afhankelijk van het soort aardappelen toegepast moet worden. De start dosering is 20 ml/ton. Het middel kan zowel met koud- als warmvernevel-apparatuur worden toegepast.

Ook is het mogelijk BIOX-M in te zetten. BIOX-M is een product wat veel lijkt op Talent (zie pootaardappelen). Ook BIOX-M is een plantaardig product welke zorgt voor de doorbreking van de topspruitdominantie. BIOX-M is alleen toegelaten in consumptie- en zetmeelaardappelen. Voor de dosering en de toepassing van beide middelen kunt u uw adviseur benaderen.

Ruimtebehandeling (gassen)
Wanneer u kiest voor een ruimtebehandeling in de vorm van gassen kunnen wij dit voor u doen. Belangrijk is om op tijd te beginnen (‘witte puntjesstadium’). Vraag uw adviseur om de voorwaarden.