Zoeken
For the Future of Farming
Header Gewasbeschermingsmonitor

25-04-2016

Onkruidbestrijding na- opkomst in aardappelen

Een na- opkomst onkruidbestrijding in uw aardappelgewas is niet altijd van toepassing. Met het buiige weer van dit voorjaar kan het zo zijn dat een voor- of bij opkomst bestrijding niet gelukt is. Ook als dit wel gelukt is maar niet afdoende is gebleken kan er nog een na- opkomst bestrijding gedaan worden. Het is afhankelijk van het aardappelras en onkruidbestand welke mogelijkheden u heeft om een bestrijding uit te voeren.

Een veel gebruikt middel is Titus. Titus is een herbicide dat zonder schade kan worden ingezet als een na- opkomstbespuiting. Het gewas kan iets geel kleuren maar dit trekt heel snel weer bij. Titus is met name sterk op grasachtige onkruiden.
Daarnaast zal Basagran met name worden ingezet als bestrijding tegen probleemonkruiden  als zwarte nachtschade. Er is bij enkele consumptie- en zetmeelrassen kans op schade.
Tot slot wordt Sencor ingezet als breedwerkend (bodem)herbicide en heeft net als basagran duidelijke rasbeperkingen.
Vraag aan uw teeltspecialist of het veilig is met Basagran en/of Sencor een bespuiting uit te voeren. U kunt voor Sencor ook de Sencor "app" downloaden op uw smartphone. De Sencor "app" bevat de meeste aardappelrassen. Wanneer u een ras selecteert in deze "app" geeft deze de gevoeligheid voor Sencor weer in de onderstaande kleurencombinaties. Er wordt hier verschil gemaakt tussen loof- en opbrengstschade..

Voor pootgoed is er voor de na- opkomstbespuiting Citation. Citation bevat, net als sencor, de werkzame stof metribuzin.

Onkruidschema

Advies na opkomst, bij geen rasgevoeligheden voor Sencor of Basagran

 • consumptie- en zetmeelaardappelen:
  • 20 - 40 gr Titus + uitvloeier ( bij bestrijding op kweek mag deze niet al te veel beschadigd zijn door voorgaande bespuitingen. Bij hergroei herhalen met 30 gr per ha.)
  • 75- 150 ml Sencor vlb.
  • 40 gram Titus + 100 ml Sencor vlb. + uitvloeier (met name op zetmeelrassen, eventueel Basagran nog toevoegen bij lastige onkruiden)
  • 75 ml/gr Sencor vlb. + 0,1-0,25 ltr Basagran
  • 0,25-0,5 ltr Basagran (hoge dosering alleen bij meest tolerante soorten)
 • Pootgoed:
  • 50 – 100 gr Citation. Gewas mag uitsluitend bespoten worden met driftarmedoppen (met 90% reductie) en luchtondersteuning, of met een driftarme dop (met 90% reductie) en een maximale spuitboomhoogte van 30 cm boven het gewas.

Naast deze toepassingen zijn er per situatie (weersomstandigheden of stand van het gewas) nog andere doseringen en combinaties in te zetten met deze middelen. Overleg met u teeltspecialist wat in uw situatie van toepassing is.