Zoeken
For the Future of Farming
pluimvee nieuw 2pluimvee nieuw 3

10-07-2014

Een goed begin start met VitaFocus

opstart jonge koppels

Een goed begin is het halve werk. De opstart van jonge koppels hennen luistert nauw want daarmee wordt de basis voor een goed rendement gelegd. VitaFocus, de voedingsaanpak voor leghennen van ForFarmers Hendrix, bevat speciale voerlijnen voor deze eerste periode als de jonge dieren op een legbedrijf arriveren. Daarmee bereiken leghennenhouders een hogere voerwinst van 25 eurocent extra per hen aan het einde van de ronde.

Met VitaFocus krijgen de jonge leghennen precies wat ze nodig hebben, in elke fase van hun leven. Hennen leggen hierdoor langer door en produceren dus meer eieren, met behoud van ei- en schaalkwaliteit. Daarbij hanteert ForFarmers Hendrix verschillende doelstellingen: het aanhouden van witte koppels tot 100 weken (501 eieren), en bruine koppels tot 90 weken (450 eieren). Investeren in jonge hennen betaalt zich zo dubbel en dwars terug in het tweede deel van de legperiode.

Enkele aandachtspunten
Voor een goede opstart zijn - naast het juiste voer om mee te starten -  ook enkele andere aandachtspunten cruciaal. Bijvoorbeeld het management van voer- en lichtschema’s. Een leghennenhouder doet er goed aan deze in overleg en van te voren met de  hennenleverancier en de accountmanager van ForFarmers Hendrix te bepalen. Gewichtsontwikkeling van de hennen in de start is vervolgens een goed controlemiddel om te zien hoe een koppel in zijn vel zit.

Daarnaast is het van belang dat de stal goed op orde is, als de jonge hennen op het legbedrijf komen. Door hier al de puntjes op de i te zetten, kunnen leghennenhouders net dat beetje meer rendement pakken, zo leert de ervaring van de accountmanagers en technisch specialisten van ForFarmers Hendrix. In  Agroscoop Legmanager komt dit ook naar voren: ForFarmers Hendrix-klanten raapten gedurende 2013 zo’n 12 eieren meer per opgehokte hen.