Zoeken
For the Future of Farming
NOVA Ontwikkeld voor het levenFerm4FarmHet leven begint met VidaAgroscoop

14-04-2015

Sublieme Biest-Score voor winnaar Agroscoopbokaal

Varkenshouder Hennie Korten wint de Agroscoopbokaal Varkenshouderij. In twee jaar tijd steeg de productie met 2,5 big/zeug/jaar naar 31,7 biggen/zeug/jaar. Dit bereikte Korten onder meer door te focussen op biestmanagement met een Biest-Score van 116%.

“We hebben samen met ons team van voer- en fokkerijspecialist, dierenarts en personeel gewerkt aan een verdere verbetering van het management en zo een stevig fundament gelegd voor de hele bedrijfsvoering. Daarin heeft biestmanagement een belangrijke rol gespeeld”, vertelt Hennie Korten. De Biest-Score geeft aan hoeveel afweer de biggen krijgen uit de biest. Korten scoort hierop subliem. Bovendien is de spreiding in biestopname tussen tomen klein. In combinatie met een doordacht plan van aanpak voor voer, gezondheid en fokkerij, zorgt dit voor een forse stijging in de biggenproductie. Het resultaat: een bovengemiddeld aantal van 31,7 gespeende biggen per zeug per jaar. Dit was voor ForFarmers Hendrix de doorslaggevende reden om Hennie Korten de Agroscoopbokaal toe te kennen.

Personeel motiveren door inzicht
“Als leidraad bij het verhogen van de productie is Agroscoop gebruikt”, vertelt zeugenspecialist Robbert Jacobs die Korten begeleidt. Telkens zijn de resultaten geanalyseerd en is bekeken of genomen maatregelen ook het gewenste effect hebben. “Op deze manier weten we ook ons personeel beter te motiveren”, aldus Korten. “Door consequent te meten, maken we inzichtelijk wat maatregelen voor resultaat hebben. Daardoor raken medewerkers meer betrokken en zien ze het nut in van wijzigingen die we in het management doorvoeren.”