Zoeken
For the Future of Farming
NOVA Ontwikkeld voor het levenFerm4FarmHet leven begint met VidaAgroscoop

09-05-2017

Familie Wolters wint Agroscoopbokaal Varkens

Topproductie biggen per zeug per jaar

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Zwartsluis werden dinsdag 9 mei de winnaars van de Agroscoopbokaal 2017 bekendgemaakt. Zeven ondernemers uit verschillende sectoren viel deze onderscheiding ten deel vanwege hun uitzonderlijke resultaten. Wim en Gerjo Wolters uit Laren (Gld.) wonnen de prijs in de sector varkenshouderij. Zij ontvingen de bokaal uit handen van Yvon Jaspers.

Wim en Gerjo Wolters uit het Gelderse Laren gaan voor technisch topresultaat. In 2016 wisten zij maar liefst 34,4 biggen per zeug per jaar te spenen. Samen met hun medewerker sturen ze met voer en voerschema op een goede uierkwaliteit en biest-/melkproductie van de zeug.

Het kraamstal­management krijgt veel aandacht, evenals de biestopname van ook de kleinste biggen. Dat resulteert in een zeer hoog gemiddelde van 16,0 levend geboren biggen per worp naast een hoge worpindex van 2,46 en een gemiddeld uitvalpercentage van 12,75% vóór spenen. Sterk is dat ten opzichte van 2015 het aantal levend geboren biggen met 0,5 big is gestegen en de uitval 2% is gedaald.

De ondernemers willen in de top van de zeugenhouderij blijven meedraaien.

Dit zijn de winnaars in de overige sectoren.