Zoeken
For the Future of Farming
NOVA Ontwikkeld voor het levenFerm4FarmHet leven begint met VidaAgroscoop

17-06-2014

Foto's nieuwe Sana-stal

De familie Van Sleuwen opende vrijdag 13 juni 2014 een nieuwe vleesvarkensstal voor 4.500 vleesvarkens. De stal is ingericht als Sana-stal.

Er verschenen diverse fotoreportages over de opening van deze stal op boerderij.nl en op varkens.nl.

De stal kent tal van bijzonderheden:

  • De stal is uitgerust met conditionering voor de binnenkomende lucht via een gesloten grondwatersysteemdat de lucht zowel kan koelen als verwarmen. De Warmte-Koude-Opslag installatie zorgt ervoor dat de binnenkomende lucht optimaal geconditioneerd wordt. De lucht wordt in de zomer flink gekoeld en in de winter verwarmd tot een minimale temperatuur van 8°C. Hierdoor blijft de voeropname in de zomer op peil en kan er in de winter meer geventileerd worden. Een verwarmingsinstallatie is niet nodig.
  • Er is een proefafdeling ingericht volgens het principe van een Sana-stal. Deze afdeling bevat extra ruimte door plateaus. Door de toepassing van plateau’s kunnen in dezelfde afdeling ruim 30% meer varkens gehouden worden. De huisvesting is tevens geschikt voor het houden van varkens volgens de 1-ster voorschriften van de dierenbescherming. Voor een optimale hygiëne is in elke hoek van de hokken een gietstalen varkenstoiletrooster aangebracht.
  • Extra ruimte wordt gecreëerd door poortjes in de hokafscheidingen.
  • Lichtstraat over de hele lengte van de stal met een minimale lichtdoorlaat van 2%
  • Nieuwe brijvoerinstallatie met gestorte bunkers met 550 ton opslagruimte.
  • De combinatie van luchtkoeling en een wit dak voorkomt extreme opwarming in de zomer. Hierdoor blijft het in de zomer veel koeler in de stal. Het dak is van polyester wat bestendig is tegen de zure lucht van de geïntegreerde combi-wasser.
  • Multi-roosters: Deze combiroosters van Duits fabricaat, hebben een maximale mestdoorlaat. De liggedeelten (40%) zijn voorzien van smalle sleufjes van 1 cm breed, die niet dicht gaan zitten waardoor de hokken en varkens schoon blijven.