Zoeken
For the Future of Farming
Ferm4FarmAgroscoopHet leven begint met Vida

15-11-2016

Goede voerhygiëne belangrijk om voederwaardeverlies te voorkomen

De ontvangst en opslag van bijproducten en grondstoffen zijn een belangrijk aspect op uw bedrijf. Door de producten op de juiste manier op te slaan, wordt verlies van voedingswaarde voorkomen. Want wist u dat een volledig verlies van 1% drogestof (DS) bij een ingestelde DS van 25%, een relatief verlies van 4% geeft? Hierdoor wordt de voederconversie in plaats van 2.5 dus 2.6 en daarmee worden de voerkosten per afgeleverd varken dus ruim € 2,- hoger!

Met deze tips kunt u verliezen bij de ontvangst en opslag van bijproducten en grondstoffen voorkomen.

  • Bij de ontvangst van een nieuwe vracht bijproducten bepaalt u de pH en DS. Tevens controleert u het monster op geur en smaak. Een afwijkende geur of smaak en het snel opzwellen van een monsterpotje zijn de eerste indicaties van gisting.
  • Om groei van schimmels en gisten in silo’s met losse grondstoffen tegen te gaan is het verstandig de silo regelmatig volledig te legen. Ook kunt u de silo in de zomer met een propshot behandelen. Silo’s die in de volle zon staan, hebben meer kans op condensatie aan de binnenkant van de silo, waardoor gisten en schimmels makkelijker groeien.
  • Risicoproducten zoals biergist dienen standaard aangezuurd te worden. Ook voormengsels met brood of andere suikerrijke producten verdienen extra aandacht.
  • Producten als friet, brood, koekjesmeel enz. kunt u het beste direct in een voormengsel verwerken, of binnen opslaan of inkuilen/afdekken. Zo wordt contact met lucht en zon, en daarmee broei, voorkomen. Zorg bij deze producten voor voldoende voersnelheid.
  • Verplaats geen bestaande kuil (bijvoorbeeld CCM), omdat er dan weer zuurstof bij het product komt. Dit kan resulteren in gisting.
  • Ventileer de opslag om vocht en warmte af te voeren. Vocht en temperatuur zijn voor bacteriën en gisten erg bevorderlijk.
  • Roerwerken hebben bij voorkeur een ring in plaats van vinnen om daarmee luchtinslag te voorkomen. Roer zo min mogelijk (product moet natuurlijk wel homogeen zijn en voor indoseren geroerd worden) omdat dan lucht ingeslagen wordt. Dit vergroot de kans op gisting.
  • Gebruik een extra silo/bunker als wisselopslag om zo de opslag van een product helemaal leeg te voeren en doorsmetten te voorkomen. Alternatief is het aanzuren van de laatste resthoeveelheid in de opslag.