Zoeken
For the Future of Farming
NOVA Ontwikkeld voor het levenFerm4FarmHet leven begint met VidaAgroscoop

02-05-2014

Immuniteit meer dan vaccin en antistoffen

De weerstand van een varken is meer dan antistoffen. Het is een complex systeem en een wonderlijke wereld van antistoffen, macrofagen, cytokinen, natural killer cells, T-cellen en nog veel meer ingrediënten die door het bloed naar alle lichamelijke ‘brandhaarden’ en ‘slagvelden’ worden gestuurd.

„Inzicht in het immuunsysteem van het varken en big zorgt dat de maatregelen tegen ziekten ineens begrijpelijk worden”, zegt Rutger Jansen, dierenarts bij ForFarmers Hendrix.

Complex afweersysteem
Nog niet eens zo lang geleden waren de meeste zeugenhouders zich nog maar nauwelijks bewust hoe belangrijk een goede biestvoorziening is voor de start van een big. Door alle voorlichting is dit inmiddels gemeengoed geworden. In biest zitten antistoffen tegen veel ziekten en infecties, die de big nodig heeft om te overleven. Een big heeft namelijk totaal geen afweerstoffen als hij wordt geboren en is voor het overleven afhankelijk van de moederbiest.

Maar het geven van goede biest is slechts het begin van een complex afweersysteem. Antistoffen zijn belangrijk, maar de weerstand behelst veel meer dan dat. Alles wat witte bloedlichamen worden genoemd, is een collectieve naam voor de cellen die zich bezighouden met het immuunsysteem. Die cellen worden in het beenmerg of bij jonge dieren ook in de zwezerik (thymus) gemaakt. Dit is de basis of het beginpunt van het immuunsysteem.

De uitleg van Rutger Jansen staat uitgebreid beschreven in een artikel uit Pigbusiness. Helaas is het artikel in deze editie van Pigbusiness onvolledig afgedrukt. U kunt het volledige artikel hier lezen.

Bron: www.pigbusiness.nl