Zoeken
For the Future of Farming
NOVA Ontwikkeld voor het levenFerm4FarmHet leven begint met VidaAgroscoop

03-10-2013

Monitoring biggenopfok

Monitoring drinkwateropname
Voorzie de monitorafdeling van een goede watermeter die ook meet bij een lage doorstroomsnelheid van het water. Noteer dagelijks op een vast moment (bijvoorbeeld altijd ’s morgens om 9:00 uur) de stand van de watermeter. Biggen dienen minimaal 10 procent van het lichaamsgewicht dagelijks aan water op te nemen. De uitkomst zal menigeen verrassen.

Monitoring speengewicht
Het speengewicht is zeer bepalend voor de groei van de biggen na het spenen. Monitoring van het speengewicht voorspelt het resultaat van de biggenopfok. Maar het levert ook informatie op over de melkproductie van de zeugen in de kraamstal. Je slaat dus twee vliegen in een klap.

Bepaling overschakelmoment
Bepaal in cm hoever de valbuis in de voerbak moet zakken voor de juiste voergift bij het overschakelmoment (aantal biggen x gewenste voeropname bij overschakelen). Maak vervolgens een hulpmiddel om de valbuizen gemakkelijk af te afstellen. Bijvoorbeeld een L-vormig stuk ijzer. Een andere optie is een afgewogen voerhoeveelheid in de voerbak deponeren. Dit kan met een computergestuurde droogvoerinstallatie of via handmatige weging.

Meer weten? Uw specialist of regionale accountmanager helpt u graag verder.