Zoeken
For the Future of Farming
NOVA Ontwikkeld voor het levenFerm4FarmHet leven begint met VidaAgroscoop

22-10-2013

‘Oprecht boerengeluid’ in Den Haag

Wederzijds begrip ontstaat door open met elkaar in gesprek te gaan. Daarom trok een groep varkenshoudsters op 17 oktober jongstleden op initiatief van Janneke Janssens naar Den Haag. Om met Tweede Kamerleden te praten over wat hen bezig houdt en te ervaren hoe het er aan toe gaat in de politiek. De conclusie: er is werk aan de winkel als het gaat om het laten horen van het ‘oprechte boerengeluid’. ForFarmers Hendrix maakte dit initiatief mede mogelijk.

Waar een ‘tweet’ al toe kan leiden. Enkele maanden geleden vond op Twitter een gesprek plaats tussen Sjoera Dikkers, PvdA-kamerlid en landbouwwoordvoerder namens haar partij en enkele varkenshoudsters. Dikkers moest tijdens een werkbezoek aan een varkenshouder onder de douche en vroeg zich af of ‘we daarin niet te ver zijn doorgeschoten’.  De discussie die daarop volgde was voor Janneke Janssens, die het gesprek volgde, aanleiding om een ontmoeting voor te stellen tussen varkenshoudsters en Kamerleden. Om eens persoonlijk van gedachten te kunnen wisselen over wat er speelt in de varkenshouderij en in de politiek.

Een groep van 34 varkenshoudsters uit het oosten en zuiden van het land reisde daarom op 17 oktober naar Den Haag. Naast een gesprek met Sjoera Dikkers, waarbij de discussie pittig maar ook positief kritisch was, stond een ontmoeting met Jaco Geurts op het programma. Het CDA-kamerlid, zelf ex-varkenshouder, was zeer geïnteresseerd in de verhalen van de varkenshoudsters. Wat duidelijk naar voren kwam was dat de vrouwen het gevoel hebben dat het ‘boerengeluid’ niet gehoord wordt in Den Haag. En dat zij het gevoel hebben dat zij zich vaak moeten verdedigen voor zaken die niet op waarheid gestoeld zijn.

Geurts beaamde dat het steeds lastiger wordt om binnen het ministerie van Economische Zaken voldoende aandacht voor landbouw te houden. Hij deed wel een belofte: ‘als het CDA de grootste wordt bij de volgende verkiezingen, dan komt er weer een minister van landbouw’. Daarnaast gaf hij ook vanuit eigen ervaring aan dat hij weet waar de dames het over hebben als ze zeggen dat ze zich niet begrepen voelen.

Hoe een lobbyist te werk gaat kwam aan de orde tijdens het gesprek dat de varkenshoudsters voerden met Alexander Bolomey, lobbyist van de Dierenbescherming. Hoewel de dames het niet allemaal eens waren met hetgeen hij vertelde, maakte het gesprek wel duidelijk dat er ook hier nog wel wat werk te verrichten valt voor de varkenshouderij. Ook wat dat betreft een leerzame ontmoeting.

De dames keken na afloop terug op een geslaagde een leerzame dag, waarbij zeker ook het contact tussen varkenshoudsters uit verschillende regio’s waardevol was. ‘Ik had nog nooit een varkenshoudster uit Twente ontmoet, maar we hadden meteen een klik doordat we precies hetzelfde meemaken. Dat is mooi om te voelen’, vatte een varkenshoudster uit de regio Deurne het samen. Omdat de gesprekstijd met de kamerleden (zoals te verwachten) veel te kort was in verhouding tot wat er allemaal te bespreken was, gaan Dikkers en Geurts mogelijk op werkbezoek bij een of meerdere varkenshoudsters. Wordt vervolgd.

Lees ook de ervaringen van Sabine Grobbink tijdens deze dag in haar weblog.

Bron: Janneke Jansens