Zoeken
For the Future of Farming
NOVA Ontwikkeld voor het levenFerm4FarmHet leven begint met VidaAgroscoop

30-09-2014

Speciale matrix voor gefermenteerde grondstoffen

Unieke introductie

Fermentatie verbetert de voederwaarde van grondstoffen voor varkens. Een rantsoen met gefermenteerde grondstoffen moet daarom anders geformuleerd worden dan een gangbaar rantsoen. ForFarmers Hendrix ontwikkelde hiervoor nieuwe matrixen die rekening houden met het effect van fermentatie.

Grondstoffen zijn na fermentatie beter te verteren en bevatten dan een hoge concentratie van het gezonde melkzuur. Deze veranderingen beïnvloeden de voederwaarde. Wanneer gefermenteerde grondstoffen net zo worden ingerekend in het rantsoen als hun niet-gefermenteerde variant, wordt de voederwaarde verkeerd ingeschat. De varkens worden dan minder efficiënt gevoerd dan met gefermenteerde grondstoffen mogelijk is. Reden voor ForFarmers Hendrix om hier onderzoek naar te doen en als eerste voerleverancier passende matrixen op te stellen die rekening houden met het effect van fermentatie.

Hogere voederwaarde
De hogere voederwaarde van gefermenteerde grondstoffen is te danken aan de fermentatie van koolhydraten door geselecteerde melkzuurbacteriën en de activatie van enzymprocessen in de grondstoffen. Er ontstaat een grote hoeveelheid melkzuur en vezelrijke structuren worden afgebroken. Daardoor verbetert zowel de diergezondheid als de toegankelijkheid van voedingsstoffen voor verteringsenzymen. Daarom zijn in de nieuwe matrixen de darmverteerbaarheid van onder andere vezels (NSP’s) en de energiewaarde aangepast voor het fermentatie-effect.

Betere fosforbenutting
Daarnaast zorgt de fermentatie voor een betere benutting van fosfor. Fosfor uit droge grondstoffen wordt slecht door varkens benut, omdat hiervoor het enzym fytase nodig is en dat hebben varkens niet. Door fermentatie wordt het fosfor uit de grondstoffen voor het grootste deel beschikbaar gemaakt. De nieuwe matrixen houden hier rekening mee.