Zoeken
For the Future of Farming
NOVA Ontwikkeld voor het levenFerm4FarmHet leven begint met VidaAgroscoop

28-01-2014

Tips voor meer slachtopbrengst

Karkasanalyse is een hulpmiddel in Agroscoop dat u inzicht geeft in het resultaat van uw
DELTA-vleesvarkensvoeders aan de slachtlijn.

Om uw opbrengst per kilo vlees te verhogen, moet duidelijk zijn op welke onderdelen nog extra verdiend kan worden. Dit inzicht krijgt u met Karkasanalyse.

Enkele tips voor meer slachtopbrengst:

  • Weet welke gewichtsklasse de hoogste opbrengst per kilo vlees oplevert.
  • Analyseer individuele leveringen naast elkaar, zodat u weet hoe goed u kopleveringen en ondereind heeft geselecteerd. Karkasanalyse laat zien of u mogelijk al eerder of juist wat later de koppen en/of het ondereind kunt laden voor een hoger rendement.
  • Stuur beter met uw voer door in Karkasanalyse beren en gelten apart te analyseren. Gelten zetten meer vet aan dan beren. Beren moeten vaak zwaarder geleverd worden om een hogere spieraanzet te krijgen, maar om gewichtskorting te voorkomen moet u opletten dat de gewichtsgrens niet wordt overschreden. De gewichtsgrens voor gelten ligt vaak wat hoger dan voor beren. De informatie in Karkasanalyse helpt om het optimum hierin te vinden en effectief te sturen met DELTA-vleesvarkensvoeders.
  • Stuur op bedragen in euro’s, dus bijvoorbeeld op het bedrag aan spierkorting in plaats van alleen op het aantal millimeters spek- of spierdikte. Karkasanalyse laat zien of de investering in meer of minder spier of spek financieel nog interessant is.
  • Kijk niet alleen naar gemiddeldes van spier en spek. Gemiddeldes zeggen namelijk niets over de spreiding.
  • Bekijk orgaanafwijkingen over een langere periode. In Karkasanalyse kan uw specialist overzichtelijk in een grafiek of tabel weergeven hoe het verloop van de orgaanafwijkingen van uw varkens aan de slachtlijn is. Door deze gegevens in de tijd te zetten, signaleert u trends in de orgaanafwijkingen vroegtijdig en kunt u ingrijpen.
  • Lever zo zwaar mogelijk met minimale gewichtskorting. Houd met Karkasanalyse een vinger aan de pols, zodat u voorkomt dat u te veel buiten de gewichtsgrenzen levert. Dan kost het u gauw vele euro’s. ‘Fingerspitzengefühl’ is hier noodzaak en Karkasanalyse helpt u daarbij.