Zoeken
For the Future of Farming
NOVA Ontwikkeld voor het levenFerm4FarmHet leven begint met VidaAgroscoop

07-03-2017

Blog Kasper Bekker - Vleesvarkens vaker te zwaar

Kasper Bekker

Wat is het ideale aflevergewicht? Kasper Bekker, accountmanager vleesvarkenshouderij bij ForFarmers, rekent aan het rendement en schreef een blog voor Varkens.nl.

Door Kasper Bekker - De laatste weken ben ik op veel bedrijven geweest waar de geslachte gewichten van de vleesvarkens behoorlijk toegenomen zijn. Op zich zijn daar wel verklaringen voor te vinden:

  • Allereerst is de groei op veel bedrijven fors toegenomen. Dat is gezien het seizoen waar we in zitten normaal. Echter deze winter lijkt de groeistijging hoger dan andere jaren.
  • De biggen zijn voor de vleesvarkenshouder relatief duur en daarom probeert de ondernemer de bigkosten over zoveel mogelijk geslacht kilogrammen uit te smeren. Daarmee beoogt hij een verdunning van de kosten per kg geslacht gewicht.
  • Er is een schaarste op de biggenmarkt. De meeste vleesvarkenshouders laten de varkens liever wat zwaarder worden dan dat ze met een leeg staande afdeling een week moeten wachten op nieuwe biggen.

Rendement in het oog houden
Toch is het oppassen geblazen en is een kleine waarschuwing op zijn plaats. Alle goede bedoelingen en onderbouwingen van deze handelswijze ten spijt zie ik dat op veel bedrijven deze extra kilogrammen aan een vleesvarken in een negatieve bijdrage resulteren aan het rendement!
Voor elke extra kg geslacht gewicht moet het varken 1,2 kg aan levend gewicht toenemen. In het eindtraject is de voerconversie ongeveer 3,3 zodat er bijna 4 kg voer nodig is om er 1 kg geslacht gewicht aan te voeren. Bovendien is in deze fase de mestproductie van het varken hoog en de fosfaatefficiëntie juist laag. In deze fase zijn de mestkosten per kg extra gewicht ongeveer 150% van het bedrijfsgemiddelde.

Zware varkens
Kijkend naar de extra te maken kosten naast huisvesting en arbeid kom je al gauw ergens tussen 0,80 en 1,00 euro per kg geslacht gewicht. Dat moeten de varkens dus ook minimaal extra opbrengen. Helaas is dat meestal niet het geval. De groep varkens boven 105 kg brengt behoudens prijsspeculaties meestal juist enkele euro’s minder op dan de varkens tussen 95 en 100 kg. Zo kun je al snel uitrekenen dat elk varken boven 105 kg een euro of 15 minder rendement heeft.

Lege stal of lege knip?
Mijn advies is dan ook om goed te blijven kijken naar de uitbetalingscondities van de zware varkens. Blijf rekenen aan het rendement. Bepaal het aantal te leveren varkens met behulp van een weegschaal. Soms is de keuze voor een korte leegstand in de stal beter dan het alternatief: kans op leegstand in de knip.

Kasper Bekker
Accountmanager vleesvarkenshouderij bij ForFarmers

Deze blog is ook te lezen op Varkens.nl