Waar ben je naar op zoek?

Interview Varkenshandel Troost

9-11-2020

Varkenshandel Troost BV

Familiebedrijven zijn er in alle soorten en maten, zeker in de agrarische sector. Varkenshandel Troost BV is er ook één. Teus en Bart Troost, broers van elkaar en zoons van Bertus en kleinzoons van Teunis Troost die de grondleggers van dit Veluwse familiebedrijf zijn.

Tegenover mij zitten Teus en Bart, opgegroeid in de jaren 70 en 80, ze kregen de varkenshandel van jongs af aan mee. Geen boerderij thuis, maar de schuur was gevuld met varkens, kalveren, kippen en konijnen. Biggen lossen, op de vrachtwagen mee, helpen op de verzamelplaats, dat vonden ze prachtig! De zoons van Bart, (10 en 14) groeien op in een andere tijd maar gaan regelmatig mee varkens en biggen laden of helpen mee op de boerderij om zo de fijne kneepjes van het vak te leren.

Teus is in zijn jonge jaren nog voorzitter van een van de voorlopers van AJK Wekerom-Stroe: ‘Dat ben ik 5 jaar geweest en was leuk. Het regelen van de onderwerpen, maar ook zeker de derde helft, gezellig met elkaar een biertje lostrekken! De club was niet zo groot, en voor het organiseren van de Trekkertrek zochten we al samenwerking met AJK Stroe. Nu zijn de AJK-afdelingen groter en dat is mooi. De jeugd heeft tenslotte de toekomst!

In 1996 wordt de eerste vrachtwagen aangeschaft en daar blijft het niet bij. Varkenshandel Troost ontwikkelt zich tot een internationaal handelsbedrijf wat zelf hiervoor de transporten verzorgt.  Om efficiëntie te kunnen borgen en focus op de basis van hun bedrijf te kunnen houden, namelijk de varkenshandel, wordt in 2010 de keuze gemaakt om de transport tak af te stoten en samen te gaan werken met professionele transporteurs. Gevestigd op het industrieterrein in Ede, in een functioneel pand met veel licht en ruimte en uitzicht op groen en water werken Bart en Teus met hun medewerkers die de facturatie en boekhouding verzorgen.

Sinds ze midden jaren ’90 als handelaar aan het werk zijn is er veel veranderd. De sector ligt onder vuur, onder een vergrootglas. Er is veel negativiteit vanuit de publieke opinie op de hele agrarische sector. ‘Wij mogen alleen tienen halen, een negen is niet genoeg. Dat is een doorlopende zorg voor de sector‘ aldus Bart. ‘Slachterijen sluiten vanwege Corona en anderen krijgen buiten proportionele maatregelen opgelegd. In een roerig jaar als 2020 is het de kunst om varkens te kunnen blijven plaatsen en de biggenstroom op gang te houden. Doordat we flexibel zijn en beschikken over meerdere afzetkanalen in Nederland en Duitsland zijn er nog geen grote problemen geweest met het plaatsen van varkens en biggen. Opa zei: ‘Jongens, wed nooit op één paard!

Beiden zijn altijd alert, want de kleinste fout kan grote gevolgen hebben voor hun klant en dus voor het eigen bedrijf. Dat stralen ze ook uit; De focus ligt helemaal op ons gesprek en antwoorden worden doordacht en bewust gegeven. Ondanks dat blijkt uit alles wat ik hoor hun passie voor de varkens, hun trots op de boeren waar ze soms al generaties mee handelen. Ook hun verantwoordelijkheidsgevoel; Teus en Bart zijn zich erg bewust van de eventuele gevolgen van hun handelen.

‘Veehouderij is topsport. Wat veehouders presteren, en zeker in de varkenshouderij in Nederland, is van topklasse. Varkenshandel Troost voorziet in advies en fungeert als tussenschakel. Brengt partijen bij elkaar voor een goede samenwerking en weegt belangen goed af om de beste match te kunnen maken, ook richting de slachterijen zodat het juiste varken op de juiste plaats terecht komt. Er is een ontwikkeling dat slachterijen meer rechtstreeks op de boer kopen, maar meerdere afzetkanalen zijn van wezenlijk belang, en wij voorzien hierin. Als middelgroot handelsbedrijf zijn we actief in Nederland en Duitsland, en bedienen we slachterijen van verschillende keurmerken en kwaliteiten, net waar vraag naar is’.

Hoe onderscheid Varkenshandel Troost zich? Teus en Bart vertellen: ‘Wij gaan voor een persoonlijke aanpak, we staan dichtbij de boer en staan met twee benen in de klei. Vaak zijn we zelf bij het laden om te selecteren en te weten wat er leeft. Dit zie je terug in ons advies over welk concept en welke genetica en beerkeuze gevraagd wordt! Teus: ‘We vullen elkaar goed aan, ik werk meer in het veld met de planning van de varkens en Bart is meer van de handel in binnen-en buitenland en doet de aansturing van de medewerkers. Doordat we samenwerken houden we elkaar scherp maar kunnen elkaar ook opvangen en zo toch een keer op vakantie gaan.’ Bart: ‘We organiseren soms een sessie op het bedrijf. Om samen met de boer, veearts en voerleverancier op te trekken voor een goed eindresultaat. Iedereen heeft een eigen visie en belang. Daarom gaan we met zijn allen om tafel om de partijen bij elkaar te houden, om zaken af te stemmen en elkaar mee te nemen in processen. Simpel en duidelijk’.  

Ook hebben Teus en Bart sinds kort een nieuwe commerciële medewerker voor de handel in Nederland, België en Duitsland aangenomen, met veel kennis van de markt en een groot netwerk. Dit past in de plannen om mee te bewegen met de markt die vroeger sterk regionaal was maar inmiddels is uitgegroeid tot Noordwest-Europa. De contacten van Varkenshandel Troost strekken zich inmiddels ook naar België, Polen en Denemarken uit.

Bij dit alles is samenwerken en communiceren cruciaal. Zo zit Bart in de sectorcommissie varkens van Vee&logistiek. Hier wordt alles wat te maken heeft met wet en regelgeving over varkens en biggen besproken. Vanuit deze brancheorganisatie zijn er mensen van Vee&logistiek die aan tafel zitten met de NVWA, POV en COV, op zoek naar verbinding. Verder volgen Teus en Bart verschillende trainingen en cursussen om hun algemene kennis en kunde op peil te houden. Laatst hadden zij een training communicatie met een mooie eyeopener. Bart: ‘De ‘one-minute-pitch’! Ik heb geleerd om in één minuut te vertellen wie ik ben en wat ik doe’. Bart wordt weer enthousiast als hij eraan denkt: ‘Hier had ik echt iets aan!’

Of zij nog een boodschap hebben voor AJK-leden? Bart denkt even na. ‘Weet dat je het goed doet als ondernemer, wees trots op jezelf en je onderneming! Er komt een grote krimp aan, maar er blijft ook toekomst voor de Nederlandse varkenshouderij en handel. Teus: ‘En blijf communiceren, ga het gesprek aan met je erfbetreders. Zoek de samenwerking want het is in ieders belang dat jouw bedrijf het goed doet. Doe daar je voordeel mee!’