Waar ben je naar op zoek?

Melkveebedrijf 't Broek voorbereid op hittestress!

9-6-2023

De afgelopen jaren hebben we in de zomerperiode steeds vaker te maken met een periode van hittestress. Dalende melkproductie, lagere voeropname en ‘pompende’ koeien. In de stal van Carlo & Jolien van de Lagemaat wordt alles gedaan om dit te voorkomen.

Luchtvochtigheid in combinatie met verhoogde tempraturen veroorzaakt hittestress bij koeien. Bij een extreem hoge luchtvochtigheid kan dit al zijn bij een tempratuur van 20°C. Hittestress veroorzaakt grote gevolgen zoals vruchtbaarheidsproblemen, verminderende melkproductie en problemen met klauwgezondheid. Om dit te voorkomen heeft Carlo voor dit jaar ventilatoren en een sproeisysteem aangeschaft. Hiermee houdt hij controle over het stalklimaat.

Carlo en Jolien van de Lagemaat hebben een melkveebedrijf in Woudenberg met 180 melkkoeien en 90 stuks jongvee. De ondernemers hebben 100 hectare grond in gebruik. Dit bestaat uit 100% gras. De koeien hebben een rollend jaar gemiddelde van 9.257 kilo melk met 4,37% vet en 3,60% eiwit. Op hun bedrijf wordt er via automaten, melk, kaas en andere streekproducten verkocht. De arbeid word rond gezet door de ondernemers zelf in samenwerking met hun 2 werkneemsters.

Nadat er vorig jaar maart een koppel nieuwe koeien was aangekocht, stond er een pittige zomer voor de deur met tempraturen van >30°C. Dit leiden tot grote problemen met vruchtbaarheid. 4 maanden bijna tot geen vruchtbaarheid onder de koeien waren hiervan de gevolgen. Ook ging het met de klauwgezondheid in deze periode flink achteruit. Ondanks dat het bedrijf al een paar ventilatoren in de stal had hangen besloot Carlo het toch breder aan te pakken.

Het bedrijf VEKO Ventilatie heeft een plan van aanpak gemaakt voor in de melkveestal. Ze maken hierbij gebruik van ventilatoren en een nevelkoelingsysteem. De ventilatoren en het koelingsysteem zijn gekoppeld aan een app. De ventilatoren worden aangestuurd door de THI waarde. Deze waarde wordt berekend door middel van het meten van de temperatuur en de luchtvochtigheid. De gevoelstemperatuur van de koe wordt hierdoor bepaald. Ook wordt hiermee de beste ventilatiesnelheid bepaald. De ventilatie gaat aan als het binnen >15°C is. Als de temperatuur te laag is of de temperatuur stijgt, start of stopt het systeem automatisch. Dit geeft gebruiksgemak.

Het nevelkoelingsysteem is ook gekoppeld aan de app en hiermee ook aan de THI klimaatcomputer. De verneveling wordt gedaan onder lage druk met grote druppels water. Dit zorgt er voor dat het door de koehaar dringt en de rug bevochtigt. Het koelingsysteem heeft een pulse/pauze functie. De verneveling gaat aan bij een THI van 68, dit is rond de >23°C en zal na korte tijd weer een lange tijd uitgaan. Dit is zodat het systeem niet onnodig draait.

Naast de systemen die het bedrijf heeft aangeschaft wordt er voor het 3e jaar RumiBuffer van ForFarmers gevoerd aan de melkkoeien. Dit is een breed buffermengsel op basis van zeealgenconcentraat, wat ook extra calcium en magnesium bevat. Dit product buffert ten opzichte van natriumbicarbonaat langer door. Natriumbicarbonaat heeft meer een piekende werking terwijl de RumiRuffer het over een langere periode doortrekt. Met name in de warmere periode heeft RumiBuffer een positiever effect.

Carlo merkt rust in zijn stal onder verhoogde tempraturen. ‘Ze blijven niet onnodig lang onder het koelingsysteem staan’. Dit heeft natuurlijk een positief effect op de klauwgezondheid. Omdat het in de stal een aangename temperatuur is, gaan de koeien graag in de boxen liggen herkauwen. ‘In onze stal 0% hittestress ervaren zou optimaal zijn, dus dit is ons streven’. Graag zouden de ondernemers ook in de stal van de droge koeien en bij het jongvee meer tegen hittestress willen doen, maar dit zijn plannen voor later.

Afbeelding: Hittestresskaart Melkvee_1024_1