Waar ben je naar op zoek?

Syrische kaas van Nederlandse bodem

9-6-2023

Sinds 2008 zitten Ramon en Sophie van Roomen te boeren op een pachtbedrijf van Landgoed ‘de Boom’. Op het bedrijf worden 115 koeien gemolken en 50 stuks jongvee gehouden. Dit gebeurd op 68  ha grond. Hiervan is 58 ha grasland en 10 ha maisland. Er wordt gemolken met robots maar toch proberen zij zo lang mogelijk te weiden.

Naast de melkveehouderij wordt op het bedrijf Syrische grill kaas gemaakt. Dit wordt gedaan door Familie Aswad. Deze familie is terecht gekomen in Leusden nadat zij uit Syrië gevlucht zijn voor de oorlog.  In 2016 kwam Nidal Aswad op het bedrijf om melk te kopen zodat hij hiervan zelf kaas kon maken. De hoeveelheid melk werd steeds meer. Toen kwam de vraag of hij de kaas op het bedrijf van Ramon en Sophie mocht maken. In het begin was dit kleinschalig maar in 2020 is de kaasmakerij COKZ gecertificeerd. De kaasmakerij staat niet stil en wordt zelfs uitbereid zodat er meer kaas kan worden geproduceerd en zo ook kan worden afgezet.

De keuze om iets naast de melkveehouderij te doen was er al langer. Zo is er ooit verdiept in zelf boerenkaas te maken maar kwamen ze er achter dat dit veel tijd kost en er ook een grote opslag ruimte voor beschikbaar moet zijn. Het voordeel van Syrische grill kaas is dan ook dat dit niet hoeft te rijpen en binnen een dag klaar is. Een ander aspect dat meetelde in het zelf vermarkten van melk is dat het bedrijf minder afhankelijk is van de melkfabriek en zelf marges kunnen bepalen. Hiermee wordt risico gespreid. De kaas wordt verkocht onder de naam ‘Al Shahbaa’. De naam komt van een kasteel in Aleppo waar de familie Aswad vandaan komt. De eigenschap die grill kaas anders maakt is dat het niet smelt. Hierdoor is het geschikt om te bakken, frituren of voor op de BBQ

Ondertussen wordt de kaas op veel verschillende locaties verkocht. Zo wordt het verkocht in veel Arabische supermarken maar ook in landwinkels, restaurants, foodtrucs, kaasautomaten en op hun online webshop. Ondanks dat Nederlanders zich vasthouden aan het spreekwoord ‘wat de boer niet kent dat eet hij niet’, wordt het na het proeven erg lekker gevonden!

Afbeelding: Afbeelding; Ramon   Nidal