De mestboekhouding: de een heeft er een hekel aan, de ander draait er zijn hand niet voor om. Met een goede mestboekhouding kun je eventuele boetes voorkomen en dus geld besparen. Tijdig inspelen op (nieuwe) wetgeving, correct voorraadbeheer en gerichte mestafvoer voorkomt onnodige heffingen. Ook krijg je een goed beeld over de aankoop of verkoop van VVO’s. Goed mest- en mineralenadvies voor jouw bedrijf legt je dus geen windeieren.
In januari moet je de jaarlijkse mestboekhouding aanleveren. Aan te raden is echter om een halfjaarlijkse tussenbalans te maken en/of in het najaar alvast de conceptbalans op te stellen. Zo heb je nog ruim de tijd om mest af te voeren of andere maatregelen te nemen.
Met maken van een tussenbalans in de tweede helft van het jaar of in het najaar heeft absoluut meerwaarde. Hiermee heb je een goede inschatting van de hoeveelheid mest die je dit jaar nog af moet voeren. Met het geleidelijk wegvallen van de derogatie neemt de druk op de mestmarkt toe, dus is het slim om jouw mestafvoer tijdig te plannen. Een tussenbalans geeft je ook vooraf inzicht in het aantal benodigde dierrechten of vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's). We denken daarin proactief met je mee en brengen aandachtspunten in beeld. Voordeel is ook dat we brede kennis in huis hebben als het gaat om alternatieve oplossingen zoals duurzame mestverwerking.
In januari stellen wij de definitieve mestboekhouding met uiterste zorgvuldigheid voor je op en leveren deze compleet bij jou en RVO aan. Daar heb je geen omkijken naar. Je ontvangt van ons een goed onderbouwd verslag, zodat je bij controle jouw boekhouding overzichtelijk op orde hebt. Bij complexe situaties hebben we de kennis in huis om samen met jou naar de beste oplossingen te zoeken. Zo voorkom je onnodige heffingen.
Kijk ook bij:
Neem contact op met onze specialisten voor een deskundig advies of zorgvuldige mestboekhouding.