Waar ben je naar op zoek?

Sinds begin 2021 hebben ForFarmers en De Hoop de krachten gebundeld voor de vleespluimvee-, opfok- en vermeerderingsactiviteiten.

Na de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten is de overname van De Hoop Mengvoeders door ForFarmers per 1 februari een feit. Met de directeuren Michiel Schreurs en Gert-Jan Buunk kijken we naar de mogelijkheden en kansen die de krachtenbundeling biedt.

De twee enthousiaste roergangers van het nieuwe ForFarmers De Hoop zitten vol ambitie, dat valt meteen op aan het begin van het gesprek. Schreurs en Buunk zijn leeftijd­genoten en voelen elkaar goed aan, wat een voordeel is als je samen een nieuw bedrijf gaat runnen.

Quote
‘De pluimveehouder een goede boterham laten verdienen’

Toekomstgericht

Gert-Jan Buunk blikt kort terug op de periode rondom de overname van De Hoop. “Het borrelde al een tijdje in de pluimvee­sector en de corona-uitbraak heeft het consolidatieproces in een stroomversnelling gebracht. Om naar de toekomst toe de belangen van onze klanten en onze mede­werkers veilig te stellen, hebben we gezocht naar een partij die bij ons past en waarmee we trouw blijven aan onze identiteit en bedrijfsfilosofie. De combinatie met ForFarmers was dan ook de ideale match.”

Beste rendement op boerenerf

Die bedrijfsfilosofie komt versterkt terug in het nieuwe ForFarmers De Hoop. “We streven naar het beste voer, beste advies, beste team voor onze klanten en samen met ketenpartners werken aan een gezonde sector. Kortom: Hart voor pluimvee!”, vat Schreurs samen. “Uitstekende technische resultaten en een scherpe kostprijs vormen de basis voor het beste rendement in de stal. Dáár moet het verdiend worden.”

Krachtenbundeling versnelt innovatie

De overname van De Hoop past in de strategie van ForFarmers, om marktleider te zijn op belangrijke markten. Schreurs: “Je moet een bepaalde omvang hebben om snel te kunnen innoveren. Het brengt meer kennis in huis en investeringen worden daardoor sneller rendabel. Een aantal investeringen in de productielocatie in Zelhem voeren we nu bijvoorbeeld versneld door. Dit is van belang om de beste oplossingen te kunnen bieden voor pluimveehouders en ketenpartners. Ook in deze situatie is één en één meer dan twee. De nutritionisten van De Hoop blijven bijvoorbeeld actief in vlees­pluimvee en we zien dat deze bundeling van kennis op het gebied van nutritie nu al zijn vruchten afwerpt.”

Afbeelding: NL-pluimvee-header

Er valt wat te kiezen

ForFarmers De Hoop is een serieus te nemen partij waar slachterijen graag mee aan tafel zitten. Buunk: “Onze bedrijfsprocessen zijn op orde en we hebben de slagkracht en de ambitie om ketenpartners verder te helpen. We zijn volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe concepten. Voor onze afnemers betekent dit toegang tot slachterijen en meer afzetmogelijkheden. Pluimveehouders hebben zo wat te kiezen. Dat is uiteindelijk in het belang van de hele pluimveesector.”

Toekomstperspectief voor de pluimveesector

Schreurs en Buunk zijn optimistisch over de toekomstmogelijkheden voor een volwaardige pluimveesector in Nederland. “De sector zit momenteel in zwaar weer door covid-19 en dit is een moeilijke periode waar we doorheen moeten. Als je wat uitzoomt en voorbij corona kijkt, is er wel degelijk perspectief. De consumptie van kip laat nog steeds in de lift. De eisen die de markt en de maatschappij stellen aan efficiency, duurzaamheid en dierwelzijn bieden ook weer nieuwe kansen”, stelt Buunk. Een stelling die Schreurs van harte onderschrijft. “De overname van De Hoop laat wel zien dat we volop vertrouwen hebben in de pluimvee­sector. Wij doen er alles aan om dit waar te maken.”