Waar ben je naar op zoek?

ForFarmers start test elektrisch lossen met bulkvrachtwagen

Persbericht Persbericht1-5-2018

Onderzoek naar revolutionair alternatieve wijze voor lossen mengvoer

Afbeelding: ForFarmers test elektrisch lossen van mengvoer_persfoto_2
Het elektrisch lossysteem

ForFarmers onderzoekt mogelijkheden voor het elektrisch - en emissievrij - lossen van mengvoer. In lijn met haar ambities en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, neemt ForFarmers een speciale bulkvrachtwagen in het wagenpark op, die is uitgerust met een elektrische pomp ter aansturing van het losmechanisme. ForFarmers onderzoekt als eerste partij in de sector mogelijkheden voor elektrisch lossen van mengvoer. Naar verwachting wordt dagelijks tot 60 liter per vrachtwagen aan diesel bespaard.

Het losmechanisme van bulkvrachtwagens, gevuld met maximaal 32 ton voer, wordt regulier aangedreven door de (diesel)motor van de vrachtwagen. Bij de nieuwe testvrachtwagen wordt de aandrijving van het losmechanisme niet meer verzorgd door de motor, maar door elektriciteit die is opgeslagen in batterijen. Zo hoeft de motor van de vrachtwagen tijdens het lossen niet meer te draaien. Bovendien wordt de energie die vrijkomt bij het afremmen en uitrollen van de vrachtwagen opgeslagen voor later gebruik. 

25 procent besparing op dieselverbruik

ForFarmers is continu op zoek naar mogelijkheden om haar eigen CO2-voetafdruk te verkleinen. De test met het elektrisch lossen van mengvoer kan daar in potentie aanzienlijk aan bijdragen. Verwacht wordt dat elektrisch lossen een besparing op dieselverbruik oplevert van 60 liter per vrachtwagen per dag, zo’n 25 procent van het dagelijks verbruik, wat de uitstoot van fijnstof en CO2 substantieel kan verlagen. Stijn Steendijk, Directeur Strategie en Innovatie bij ForFarmers: “Die eerste stap naar elektrisch lossen is een hele belangrijke. We starten nu met een test en zien uit naar de resultaten, vanwege de enorme potentie om onze uitstoot van fijnstof en CO2 te verlagen. We zijn altijd kritisch op ons eigen verbruik, en hebben diverse initiatieven lopen die bijdragen aan verlaging van ons verbruik.”

Testfase

ForFarmers werkt in deze innovatie nauw samen met tankbouwer Welgro, truckleverancier Wensink en bouwer Wierda Hybrid. De test wordt uitgevoerd met een bulkwagen in Nederland, waarbij met name de batterijcapaciteit als kritische succesfactor geldt. Wanneer de test een substantiële besparing van reguliere brandstof uitwijst, wordt dit type bulkwagen de standaard voor het wagenpark. Het totale wagenpark van ForFarmers bestaat uit 250 eigen bulkwagens, waarvan 55 in Nederland.

“Belangrijk is dat deze innovatieve manier van lossen ook werkt in de praktijk. Het ziet er gunstig uit, zo neemt elektrisch lossen dezelfde tijd in beslag als mechanisch lossen. En een mooi bijkomend voordeel: elektrisch lossen is stiller; prettig voor zowel onze medewerkers als voor de klant.”

ForFarmers en duurzaamheid

ForFarmers zet zich in ‘For the Future of Farming’, een duurzame toekomst voor de agrarische sector, met duurzaamheid als integraal onderdeel van de activiteiten, de bedrijfsstrategie en bovendien een van de drie kernwaarden. ForFarmers focust in duurzaamheid op drie thema’s – Milieu, Mens & Maatschappij, Diergezondheid & Dierenwelzijn – en kent vijf doelstellingen, waaronder het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. ForFarmers houdt de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties aan als leidende principes voor de toekomst.

Afbeelding: Nieuwsitem elektrisch lossen 720x290