Waar ben je naar op zoek?

Nieuwe maisrijenmeststof verhoogt de opbrengst bij minimaal stikstofverlies

Persbericht Persbericht26-2-2018

GroMaize Opticoat van ForFarmers en Triferto laat nutriënten gecontroleerd vrijkomen tijdens de groei

Via rijenbemesting met de nieuwe maismeststof GroMaize Opticoat kunnen veehouders de bemesting voortaan zeer nauwkeurig afstemmen op de voedingsbehoefte van de maisplant tijdens elk stadium van de groei. Dit maakt het mogelijk om de opbrengst te verhogen en tegelijkertijd te voldoen aan de toekomstige eisen voor stikstofgebruik. GroMaize Opticoat is gezamenlijk ontwikkeld door Triferto en ForFarmers, mede op basis van uitgebreid onderzoek en bemestingsproeven van ForFarmers.

Het onderzoek van ForFarmers was vooral gericht op de vraag hoe je mais gedurende het groeiseizoen precies de juiste hoeveelheid stikstof geeft. Tijdens de zaadkieming heeft mais maar weinig stikstof nodig. Een teveel aan stikstof kan dan zelfs zoutschade aan de wortels van de jonge plant veroorzaken. Vanaf medio juni tot eind juli produceert de maisplant driekwart van zijn biomassa. Voor een optimale groei moet stikstof in die fase volop beschikbaar zijn.

Voeding wanneer de plant het nodig heeft 
Met GroMaize Opticoat heeft ForFarmers in samenwerking met Triferto een rijenmeststof ontwikkeld die zeer nauwkeurig aansluit bij de voedingsbehoefte van de maisplant in elk stadium van de groei.
De gecoate mestkorrels laten de stikstof namelijk zeer geleidelijk vrijkomen: minimaal tijdens de zaadkieming en maximaal vanaf medio juni tot eind juli. GroMaize Opticoat is daarmee dé oplossing om binnen de beperkte ruimte voor stikstofgebruik een aantoonbaar hogere opbrengst te behalen en verlies van nutriënten te minimaliseren. Uit bemestingsproeven die in 2017 door ForFarmers zijn uitgevoerd werd met inzet van GroMaize Opticoat een meeropbrengst van 900 kVEM per ha behaald.

Nutriënten komen geleidelijk vrij
Zo werkt GroMaize Opticoat:

  • De stikstofkorrel is voorzien van een waterdoorlatende coating.
  • De coating laat vocht de korrel binnendringen, waarna de stikstof oplost in dit vocht.
  • De stikstofoplossing dringt door de coating naar buiten en komt beschikbaar voor de plant.
  • De stikstof komt gedurende drie maanden geleidelijk beschikbaar, zodat de plant drie maanden over voldoende stikstof beschikt.

De voordelen van GroMaize Opticoat mogen hiermee duidelijk zijn: een betere benutting en minder uitspoeling van mineralen, geen zoutschade aan de wortels van de jonge plant en een hogere drogestof-  en kVEM-opbrengst!

Terra+
Het onderzoek naar verbeteringen in de teelt van mais maakt onderdeel uit van TERRA+, de totaalaanpak van ForFarmers voor meer melk of vlees uit ruwvoer. Dit programma bestaat uit onderzoek, ontwikkeling van innovaties en inzet van specialisten die samen met de veehouder via een planmatige aanpak en inzet van de juiste middelen en producten werken aan een steeds betere ruwvoerproductie.

Deze werkwijze sluit aan bij de ambities van Triferto om haar bemestingsconcepten op een rendabele manier te laten gebruiken door haar ketenpartners, ten behoeve van een duurzame landbouw en voedselproductie.

Voor meer informatie:
Jos Westerhof, marketing manager ruwvoer, tel. +31 (0)6 53 15 80 41
E:
jos.westerhof@forfarmers.eu

Over ForFarmers
ForFarmers (Lochem, Nederland) is een internationaal opererende voeronderneming die complete voeroplossingen biedt voor de (biologische) veehouderij. ForFarmers zet zich in “For the Future of Farming”: voor de continuïteit van het boerenbedrijf en voor een financieel gezonde sector die nog vele generaties een duurzame rol zal spelen in de maatschappij. Door intensief met klanten samen te werken biedt ForFarmers hen concreet resultaat: een beter rendement, een gezondere veestapel en een hogere efficiëntie. Dit wordt gerealiseerd met een aanbod van maatwerk en Total Feed-oplossingen en met een gerichte aanpak ondersteund door gespecialiseerde en deskundige professionals.

Met een afzet van circa 9,3 miljoen ton diervoeders op jaarbasis is ForFarmers marktleider in Europa. ForFarmers heeft 2.273 medewerkers en productievestigingen in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De omzet in 2016 bedroeg ruim € 2,1 miljard

ForFarmers, Postbus 91, 7240 AB Lochem, T: +31 (0)573 28 88 00, F: +31 (0)573 28 88 99,
info@forfarmers.nl, www.forfarmers.nl

Over Triferto
Triferto is een internationale groothandel in minerale meststoffen en biedt voor elk bemestingsvraagstuk de beste oplossing. Dit realiseren ze door te investeren in productontwikkeling en onderzoek en deze kennis te delen met alle ketenpartners. Met economisch rendabele bemestingsconcepten maakt Triferto het verschil. Hiermee neemt Triferto haar verantwoordelijkheid voor een duurzame landbouw en voedselproductie.

Triferto maakt met haar 70 medewerkers onderdeel uit van het familiebedrijf Brokking en is 125 jaar actief in de agrarische sector. Met haar sterke marktpositie in Noordwest-Europa en exportactiviteiten worden ruim 60 landen bediend. Daarmee vervult Triferto een belangrijke positie binnen de supply chain van minerale meststoffen. Triferto wil voor haar ketenpartners de eerste keus zijn als het gaat om efficiënte supply chain oplossingen en op- en overslagmogelijkheden op maat. 

Triferto B.V. Koopmanslaan 8, 7005 BK, Doetinchem, T: +31 (0)314-374000;
info@triferto.eu; www.triferto.eu