Waar ben je naar op zoek?

Europese pluimveedierenartsen delen kennis over 'Maagdarmgezondheid bij pluimvee' tijdens Vets in Poultry Symposium

Sector Nieuws Sector Nieuws5-6-2019

Tijdens de tweede editie van het Vets in Poultry Symposium georganiseerd door ForFarmers op 5 en 6 juni jl.  stond het thema “Maagdarmgezondheid bij pluimvee en de relatie met nutritie” centraal.
“Slechte darmgezondheid is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van achterblijvende prestaties bij pluimvee”, stelt Philip Hammond, Pluimveedierenarts bij Crowshall Veterinary Services LLP (UK). “Het voorkomen van darmziektes zorgt voor betere prestaties en een goede gezondheid bij de dieren met betere resultaten tot gevolg. Een preventieve gezondheidsbenadering, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van actuele signalen uit de stal, historische gegevens en een snelle diagnose, zijn van cruciaal belang voor alle soorten pluimvee”.

Ook Prof. Richard Ducatelle van Ghent University (BE) benadrukte in zijn presentatie het belang van een goede darmgezondheid. “In de darm aanwezige microbiotica hebben een grote invloed op de algehele gezondheid van pluimvee. Een gezondheidsbenadering waarbij de microbiotica positief ondersteund worden heeft een goede invloed op gezondheid van de dieren, welzijn en economische productie.”

Afbeelding: VIP event_Philip Hammond UK
Philip Hammond: “Slechte darmgezondheid is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van achterblijvende prestaties bij pluimvee”

Pluimveehouderij is topsport

De aanwezige dierenartsen discussieerden verder over de virale uitdagingen in pluimveesector en de wijze waarop nutritionele strategieën de darmgezondheid van pluimvee naar een hoger plan kunnen tillen.
Want daarover is elke aanwezige het eens: pluimveehouderij is topsport. Er zijn veel elementen die kloppend dienen te zijn om de dieren optimaal te kunnen laten presteren. Of het nu gaat om vleeskuikens of leghennen; uitstekende resultaten zijn alleen mogelijk als alle omstandigheden optimaal zijn. Bijvoorbeeld kuikenkwaliteit, voer, gezondheid, management, ventilatie en stallen. Om die optimale omstandigheden te creëren werkt een pluimveehouder nauw samen met zijn of haar dierenarts en voerleverancier.

Optimale samenwerking

Door het delen van kennis en informatie op een symposium als deze werkt ForFarmers aan optimalisatie van de samenwerking in de driehoek veehouder/dierenarts/voerleverancier. En dat ziet ForFarmers als een belangrijke bijdrage voor een beter rendement, gezondere dieren en hogere efficiëntie op het boerenerf.