Waar ben je naar op zoek?

Voeroptimalisatie leidt tot nieuwe gezondheidsaanpak voor biggen

Persbericht Persbericht4-11-2022

Iedere varkenshouder wil gezonde biggen met een lage uitval. Hun gezondheid wordt echter bedreigd door diverse ziekteverwekkers, zoals Streptokokken. Ook zorgt de genetische ontwikkeling voor een hogere voeropname bij biggen met een hogere druk op de darmen als gevolg. Gemiddeld ervaren twee op de drie Nederlandse zeugenhouders een negatieve invloed op het bedrijfsresultaat door darmproblemen. Daarom onderstreept ForFarmers het belang van darmgezondheid bij biggen en is de VIDA Comfort biggenvoerlijn geoptimaliseerd. Het resultaat is de introductie van een nieuwe gezondheidsaanpak voor biggen. 

De nieuwe VIDA gezondheidsaanpak bestaat uit een combinatie van het bekende 6-stappenplan en de vernieuwde VIDA Comfort voerlijn. De voerlijn bestaat uit twee voeders: de VIDA Comfort speen en de VIDA Comfort Big 1. ForFarmers focust met de nieuwe aanpak op de ondersteuning van de darmgezondheid van biggen. Het resultaat: gezonde biggen met een lage uitval en meer arbeidsgemak.

Vernieuwde VIDA Comfort voerlijn

Om de darmflora van biggen zo goed mogelijk te ondersteunen heeft ForFarmers de VIDA Comfort voerlijn aangepast. Bram van den Oever, nutritionist varkens bij ForFarmers, legt uit: “De vernieuwde Comfort voeders bevatten een verlaagd ruw-eiwitniveau en een kern met diverse additieven voor een betere darmwerking. Biggen met een goede darmwerking zijn beter bestand tegen ziekteverwekkers, zoals Streptokokken. Tevens is per grondstof de maalfijnheid geoptimaliseerd, waardoor er voldoende structuur in het voer aangebracht wordt. Dit levert een positieve bijdrage aan de snelheid van de vertering, zorgt voor een betere mestconsistentie en zorgt voor een goede ondersteuning van de darmgezondheid.”

Lager uitval en minder slachtbiggen

“De resultaten zijn duidelijk zichtbaar in de stal. Zo werd er gedurende de proefperiode nog nauwelijks antibiotica gebruikt bij de biggen”, vertelt Willie Jan Tomassen, verkoopleider varkens bij ForFarmers. Resultaten van proeven met de vernieuwde VIDA Comfort voeders laten een verlaging van de uitval zien bij de gespeende biggen van 28% ten opzichte van de benchmark met vergelijkbare bedrijven. Daarnaast werd een verlaging van het aantal slachtbiggen gezien van 0,5%. In totaal leveren deze verbeteringen in de huidige markt € 0,42 per big op. “Varkenshouders die deelnamen aan de proeven gaven daarnaast aan dat hun werkgemak en werkplezier hoger lagen dan daarvoor.” 

De vernieuwde voerlijn is evenals het VIDA 6-stappenplan onderdeel van de totale VIDA gezondheidsaanpak. Het inmiddels bekende VIDA 6-stappenplan bestaat uit 6 cruciale onderdelen van de biggenopfok: van biestvoorziening tot voeropname na spenen. De combinatie van het 6-stappenplan en de vernieuwde Comfort voerlijn vormt de basis voor gezonde biggen met een lage uitval.  

Afbeelding: 34304-Jong-biggetje