Waar ben je naar op zoek?

Bent u goed voorbereid op de transitieperiode?

Advies van onze specialist Advies van onze specialist21-11-2019

U wilt toch ook een soepele transitieperiode bij uw geiten? De volgende tips helpen u hierbij.

Stem de voeding af op de drachtige geit

Het is belangrijk om de drachtige geiten al ruim voordat de transitieperiode begint, de nodige aandacht te geven. Stem de voeding van de drachtige geiten af op de fase waarin ze zitten, zodat ze geen conditie verliezen. Voorkom zeker in de laatste maanden van de dracht dat de geiten stress ondergaan als gevolg van rantsoenovergangen. De pens heeft zeker zes weken nodig, om zich goed en volledig aan te passen aan het ruwvoer. Zorg daarom voor een goed plan. Wissel zeker acht weken voor de verwachte werpdatum niet in ruwvoersoort en/of -kwaliteit. Kies voor veilig, zeer smakelijk ruwvoer met een niet te hoog ruw eiwitgehalte. Veel eiwit kan namelijk leiden tot extra zware lammeren en extra zuchtvorming. 

Voorkom stress

Groepswisseling veroorzaakt veel stress. Ga ook in de tweede helft van de dracht niet wisselen in de groep. Zorg dat de pot tijdig is uitgemest, zodat de vreetstand/houding van de geiten rondom werpen optimaal is. Dit voorkomt tevens stress en verlaagt de bacteriedruk (vanwege schoon stro) bij hoogdrachtige geiten.

Afbeelding: 1402 geit met pasgeboren lam

Tips voor de periode rondom werpen

De periode rondom werpen is de meest uitdagende periode voor een melkgeit. Komt ze deze periode goed door, dan volgt er een goede lactatie.

  • In deze periode is een goede penswerking extra belangrijk. Dit bereik je door continu een hoge drogestofopname van ruwvoer aan te bieden. Controleer continu de voeropname, markeer en behandel dieren die achterblijven of afwijkend vreetgedrag vertonen en besteed hier extra aandacht aan. Voorkomen is beter dan genezen en verzorgen is fijner dan verplegen!
  • Op de dag van aflammeren vreet een geit niet. Een hoge drogestofopname in de dagen voor werpen geeft de geit een buffer in de penswerking, waardoor ze na het aflammeren weer gezond verdergaat.
  • Na aflammeren kunt u de geit pas harder voeren, als de pens goed gevuld is en de baarmoeder schoon is.