Waar ben je naar op zoek?

De duurmelkaanpak bij Garry Sterckx

Geitenhouder Garry Sterckx uit Itegem (Heist-op-den-Berg, België) is een ambassadeur van de duurmelkaanpak van ForFarmers. Hij heeft goede ervaringen met de tips en adviezen die de geitenspecialisten van ForFarmers hem geven. Garry: "Met de duurmelkaanpak van ForFarmers produceren mijn geiten veel liters melk zonder te vervetten! ForFarmers adviseert mij over de productie van kwalitatief goed ruwvoer en de best passende krachtvoeders voor mijn duurmelkers. Ons streven is een gemiddelde melkproductie van 1.200 tot 1.300 liter per geit per jaar, dus hierop wordt het basisrantsoen geoptimaliseerd. Zo leggen we de basis voor een hoge voeropname bij de melkgeiten, dit resulteert in een hogere melkproductie."

In onderstaande video zie je een korte impressie van de geitenhouderij van Garry en geeft hij zijn drie belangrijkste tips voor gezonde duurmelkers. 

De drie tips van Garry Sterckx om zijn duurmelkers gezond tot een goede melkproductie te krijgen.

De tips van Garry

In de video noemde Garry drie tips hoe hij het aanpakt om zijn duurmelkers gezond tot een goede melkproductie te krijgen. Ook legt hij kort uit welk rantsoen zijn duurmelkgeiten krijgen. Hieronder lichten we zijn tips verder toe:

 

1

Goed ruwvoer is de basis van een goed duurmelkrantsoen

Al vroeg in het jaar begin ik met ForFarmers accountmanager Brecht Dewulf te kijken naar de juiste bemesting, zodat het grasland zo vroeg mogelijk op gang komt en we een goede graskuil kunnen realiseren. Ik maak samen met Brecht een ruwvoerplan. Hierin beschrijven we o.a. de bemestingsmomenten, het moment van graszaaien en het juiste moment om te gaan maaien. We maaien rond de 50-55 hectare per snede en maken een mengsel van gras, gras/klaver en luzerne. 

De eerste snede van vorig jaar werd een behoorlijk pittige graskuil. Dit combineerden we met de derde snede, zodat er wat meer structuur in het rantsoen komt. Door de pittige eerste snede te mengen met een latere snede, kunnen we het ruwvoer goed in evenwicht brengen.  

2

Focus op een goede graskwaliteit

Een goede graskwaliteit vind ik heel belangrijk in het rantsoen. Het is nu maart. De eerste werkzaamheden op het grasland zijn gebeurd. We hebben o.a. de weides gesleept, zodat het gras een goede start kan maken. Kort hierna volgt de eerste kunstmestgift. Door op het juiste tijdstip de kunstmest te strooien en daarna op het juiste tijdstip te maaien kunnen we een zo hoog mogelijk eiwitgehalte in het gras realiseren.

Maaien doen we bij droog weer. We maaien zelf, want ik wil zien hoe de graskwaliteit is en weten wat ermee gebeurt. We hanteren een korte veldperiode en maken gebruik van inkuilmiddel SiloSolve. Ik vind dit een goed product; het kost wel geld, maar het is zeker geen overbodige luxe om te gebruiken, want hierdoor blijft de graskuil broeivrij.  

3

Bespreek de duurmelkaanpak

Met de duurmelkaanpak van ForFarmers produceren mijn geiten veel liters melk zonder te vervetten. Binnen de duurmelkaanpak kunnen we kiezen uit verschillende krachtvoeders; ons streven is om een gemiddelde melkproductie van 1.200 tot 1.300 liter per geit per jaar te halen, dus hierop wordt het basisrantsoen geoptimaliseerd. Met behulp van de krachtvoeders van ForFarmers kunnen de melkgeiten een hoge melkproductie aan zonder te vervetten.

Afbeelding: Garry Sterckx_vretende geit_web

Wat is bij Sterckx het rantsoen voor de duurmelkgeiten?

Ons duurmelkrantsoen bestaat uit ruim 1,2 kg ds ruwvoer (kwalitatief goed gras en een beetje mais), bietenperspulp en twee soorten brok: een productiebrok en een eiwitkern om het eiwitniveau op peil te houden. Het rantsoen wordt berekend door de geitenspecialist van ForFarmers, maar ik stuur altijd nog een beetje bij. Daarbij kijk ik vooral naar de mest van de geiten, deze moet niet te korrelig, maar ook niet te plat zijn. Aan de hand van de mestconsistentie stuur ik het rantsoen bij zoals het hoort. We proberen dit jaar naar een melkproductie van gemiddeld ongeveer 1.300 liter per geit te sturen.

Garry Sterckx_staand (2)_web
Geitenhouder Garry Sterckx: "Goed ruwvoer aangevuld met de krachtvoeders voor duurmelkers van ForFarmers is de basis van een hogere voeropname en daarmee een hogere melkproductie."

Waarom verdient duurmelken beter met ForFarmers?

Als geitenteam willen we onze kennis graag met u delen, zodat uw duurmelkgeiten jaarrond gezond blijven en een hoge melkproductie realiseren. Met onze jarenlange ervaring met duurmelkgeiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkers, helpen we u verder en loopt het nog beter op uw bedrijf. Die extra zorg en welverdiende aandacht voor duurmelkgeiten betaalt zich uiteindelijk terug in een beter financieel resultaat onderaan de streep.

Het unieke aan de (buitendienst)medewerkers van ForFarmers is dat we niet alleen verstand van voeding hebben, maar ook van alle bijkomende managementmaatregelen op een geitenhouderij. Er staat altijd een team van specialisten voor u klaar: van (ruw)voerspecialist, technisch specialist, klimaatspecialist tot nutritionist. Dit team van specialisten werkt ook samen aan de juiste voedingsaanpak, gebaseerd op specifieke voernormen.

Capri Productiescan op uw bedrijf?

Wilt u inzicht in het verdienpotentieel van uw gehele bedrijfsmanagement: van opfok – dekstrategie tot duurmelkaanpak? Vraag dan bij uw geitenspecialist of dealer om een Capri Productiescan. Laat hieronder via de oranje button uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Vrijblijvend Capri Productiescan aanvragen