Frans Elshoff uit Vethuizen is vorig jaar begonnen met het bijvoeren van hooi in de transitieperiode, en heeft dat afgelopen transitieperiode verder uitgebreid. Frans vertelt: "Vorig jaar hebben we rond het lammeren met de kruiwagen wat hooi bijgevoerd. Dit was bewerkelijk, maar we zagen dat een klein beetje hooi helpt om de dieren actief te houden. Om het dit jaar voor ons praktischer te maken, hebben we onze oude trekker uit het stof gehaald, en een tweedehands blokkenwagen aangeschaft."
"We voeren de geiten een TMR met kuilgras, snijmais, perspulp en brok. Daar overheen voeren we nu ongeveer 100 gram hooi per geit. Frans: "Wanneer je de hooi er doorheen mengt mis je de positieve effecten van hooi: het brengt smaak en structuur. Het is prachtig om te zien hoe een geit een pluk hooi wegkauwt. We beginnen zo’n drie weken voor het lammeren met hooi bijvoeren. We merken dat de vertering van de geiten beter op gang blijft, en dat ze minder gevoelig zijn voor diarree. Na het lammeren zien we de voeropname langzaam stijgen. We zijn wat terughoudend met het verhogen van de krachtvoergift, en zien de ruwvoeropname stijgen. Dat is precies wat we willen zien."
Geitenspecialist Mark Elshoff ziet de geiten ook regelmatig en merkt op: "Ik zie dat deze aanpak werkt. De geiten zijn beter gevuld en zitten mooi in het haar. Bij de eerstejaars geiten heb je gauw de neiging om de krachtvoergift snel te verhogen. Gevolg is vaak dat de ruwvoeropname achterblijft, met verteringsproblemen tot gevolg. Door juist te beginnen met een hoger ruwvoeraandeel, leer je de geit vreten. Hiermee leg je de basis voor een gezonde lactatie."
Op de vraag wanneer er weer gestopt wordt met hooi bijvoeren heeft Frans geen antwoord. "We zien de geiten het er goed op doen. Het vraagt nu niet veel tijd, en het voelt goed om de geiten een 'snoepje' te geven."
Frans zit samen met zijn vrouw Inge en zonen Thijs en Youri in maatschap. Samen worden er 2.800 geiten gemolken. Om de arbeid en stalruimte goed te benutten werken ze met drie aflamrondes.