Waar ben je naar op zoek?

Duurmelken verdient beter: maximaal produceren zonder te vervetten

Er is meer te verdienen met duurmelken als uw geiten de juiste zorg en voeding krijgen. Die boodschap stelt ForFarmers centraal in de campagne ‘Duurmelken verdient beter met ForFarmers’. Extra zorg en welverdiende aandacht voor duurmelkgeiten betaalt zich uiteindelijk terug in een beter financieel resultaat onderaan de streep.

ForFarmers helpt u verder met de groep duurmelkers. Dankzij onze jarenlange ervaring met deze dieren en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkgeiten, blijven uw duurmelkers jaarrond gezond en productief zonder te vervetten. Het geitenteam van ForFarmers heeft verschillende tips en adviezen uit de praktijk voor u verzameld.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Geitenhouder Meeuwis van den Top: Met de duurmelkaanpak van ForFarmers blijven mijn geiten maximaal produceren zonder te vervetten
Geitenhouder Meeuwis van den Top: "Met de duurmelkaanpak van ForFarmers blijven mijn geiten maximaal produceren zonder te vervetten”

De ervaring van geitenhouder Meeuwis van den Top

Meeuwis van den Top uit Lunteren vertelt: "Mijn duurmelkgeiten blijven gezond dankzij de begeleiding van ForFarmers. Op advies van onze ForFarmers-specialist Jorg van den Hurk verstrekken we het juiste rantsoen en passsen we in najaar/winter het stalklimaat aan, zodat de duurmelkgeiten jaarrond minimaal 3,3 liter melk geven. De geiten blijven gezond, ze vervetten niet. De samenwerking met ForFarmers verloopt al jaren naar volle tevredenheid."

Welke geiten worden de favoriete duurmelkgeiten?

Medio juli/augustus van ieder jaar bekijk je welke geiten gedekt worden en welke geiten je gaat duurmelken. We willen allemaal dat onze geiten ouder worden en een hogere levensproductie realiseren. Belangrijk hierin is, dat op het moment dat de geit voor de eerste keer aflammert, er een goed ontwikkelde melkgeit staat die in potentie een topprestatie kan leveren. Het houden van gezonde, goed producerende duurmelkgeiten begint dus al in de opfok.

Uit onderzoek van het nutritie- en innovatiecentrum van ForFarmers blijkt dat het belangrijk is om de jonge lammeren zeer secuur te voeren. De opname van ruw- en krachtvoer is van belang om penspapillen te ontwikkelen, maar krijgt een lam teveel vluchtige vetzuren, dan ontstaat verzuring van de pens en zien we een verminderde opnamecapaciteit. De penspapillen gaan achteruit. Dit is nadelig voor de verdere groei en ontwikkeling van het dier. Bovendien geeft een geit die op jonge leeftijd pensverzuring heeft meegemaakt, later minder gemakkelijk melk. Gelukkig is pensverzuring te voorkomen. 

 

Afbeelding: Groep geiten_duurmelken

Hoe houd je de duurmelkgeiten gezond?

Een geit is een seizoensdier. Na het aflammeren hebben ze veel hormonale drang om de piekproductie te gaan halen, maar tijdens de duurmelkperiode wordt het uitdagend om die hoge melkproductie vast te houden. Bij korter wordende dagen en een dalende buitentemperatuur (vanaf half augustus) heeft een geit van nature minder drang om melk te geven en daalt de melkgift. Met de juiste managementmaatregelen kun je de duurmelkgeiten ook in deze periode goed op productie houden.

  • Zorg bijvoorbeeld voor een stabiel stalklimaat (18-20 graden) en voldoende daglicht (min. 16 uur).
  • Schakel over op een ander rantsoen speciaal voor duurmelkgeiten.

Zo sturen we het rantsoen bij

Binnen onze Capri Feed2Milk voedingsvisie hanteren we speciale rantsoennormen voor duurmelkers. De geitenspecialist stuurt het rantsoen voor de duurmelkers bij op behoud van melkproductie en conditie. Het doel is om zo strak mogelijk op de behoefte van een duurmelkgeit - lees: de maximale melkgift - te voeren. Dit doen we door minder vervettende bestanddelen in het rantsoen aan te bieden, anders zullen duurmelkgeiten teveel in conditie groeien, gaan vervetten en een lagere melkproductie geven. Geiten met een te ruime conditie zijn minder actief, vreten minder en hebben meer kans op andere gezondheidsproblemen. Ook heeft het financiële gevolgen, want te vette dieren zijn niet efficiënt (economisch gezien). 

Op basis van onze voedingsvisie wordt het ransoen als volgt bijgestuurd 

  • In eerste instantie stuurt de geitenspecialist via ruwvoer; ruwvoer (gras, mais, bijproducten) is de basis van het rantsoen. Door bijvoorbeeld graskuil met voldoende eiwit te voeren blijft de pens goed werken zonder extra krachtvoer. Het voordeel van eerst sturen via ruwvoer is dat de krachtvoerkosten per 100 kg melk zeker niet hoger hoeven te worden. 
     
  • Waar nodig wordt het rantsoen aangevuld met krachtvoer. Speciaal voor duurmelkers heeft ForFarmers de Capri Maxima Constant in haar assortiment. Dit product is voorzien van CLA, deze toevoeging zorgt ervoor dat er minder van de aangeboden energie in vetweefsel wordt omgezet. Door de zorgvuldig geselecteerde grondstoffen en toevoegingen in Capri Maxima Constant, behouden uw geiten hun conditie en productie. 
     
  • Verder kun je kiezen uit krachtvoer met een lager aandeel zetmeel (voor bedrijven met een hoog aandeel mais in het rantsoen) of een lager aandeel ruw vet. 
     

In de vlog hieronder geeft geitenspecialist Jelle van de Mortel drie tips voor gezonde duurmelkers.

Drie tips van Jelle voor gezonde duurmelkers

Jelle's tips voor gezonde duurmelkgeiten:

1

Opfok

We zien dat lammeren die de opfokperiode gezond doorkomen, geen longproblemen of penswandbeschadigingen hebben en weinig stressmomenten kennen, later uitgroeien tot de betere duurmelkgeiten. Dus aandacht voor de opfok – voor een goed klimaat in de opfokstal en het juiste rantsoen - is de eerste verdienste.

In de periode na het spenen tot ongeveer 30 kg lichaamsgewicht wil je de jeugdgroei optimaal benutten. Na deze periode is het belangrijk dat je van het lam een ruwvoerverwerker maakt. Een geit is immers een herkauwer. De brokgift kan dus flink omlaag, waardoor het lam een forse hoeveelheid ruwvoer op gaat nemen. Hier leg je de basis voor een duurzame melkgeit die efficiënt veel ruwvoer kan verwerken.

2

Conditiebehoud

Voorkomen van gezondheidsproblemen is beter dan genezen. Belangrijke aandachtspunten om de geiten gezond te houden en niet te laten vervetten hierin zijn:

  • Heb je het krachtvoerverbruik per 100 kg melk van alle groepen in beeld?
  • Maak je onderscheid in rantsoensamenstelling tussen verschillende groepen?
  • Monitor je de conditie van de geiten regelmatig?
  • Zorg dat de melkproductie en krachtvoergift in balans zijn en stem het energie- en eiwitniveau af op de behoefte van de duurmelkgeit op jouw bedrijf. Je geitenspecialist kan berekenen of een vetverhogende geitenbrok nog wel bij alle groepen past.
3

Randvoorwaarden

De opfokperiode van een lam duurt een jaar, maar je kunt een duurmelkgeit in één dag een flink stress moment bezorgen met als gevolg een productiedaling wat nooit meer herstelt.

Zorg er daarom voor dat je rantsoenswisselingen geleidelijk doorvoert. Te snel wisselen kan de voeropname verlagen en de kans op diarree verhogen.

Als een geit te lang schijndrachtig is, zal ze zichzelf droog zetten. Dit is te voorkomen door regelmatig te scannen op schijndracht.

Maak een jaarplanning om te voorkomen dat je teveel stressmomenten (voor zowel jezelf als de geiten) tegelijk hebt.

Waarom verdient duurmelken beter met ForFarmers?

Als geitenteam willen we onze kennis graag delen, zodat jouw duurmelkgeiten jaarrond gezond blijven en een hoge melkproductie realiseren. Met onze jarenlange ervaring met duurmelkgeiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkers, helpen we je verder en loopt het nog beter op jouw bedrijf. Die extra zorg en welverdiende aandacht voor duurmelkgeiten betaalt zich uiteindelijk terug in een beter financieel resultaat onderaan de streep.

Het unieke aan de (buitendienst)medewerkers van ForFarmers is dat we niet alleen verstand van voeding hebben, maar ook van alle bijkomende managementmaatregelen op een geitenhouderij. Er staat altijd een team van specialisten voor je klaar: van (ruw)voerspecialist, technisch specialist, klimaatspecialist tot nutritionist. Dit team van specialisten werkt ook samen aan de juiste voedingsaanpak, gebaseerd op specifieke voernormen.

Capri Productiescan op jouw bedrijf?

Wil je inzicht in het verdienpotentieel van jouw gehele bedrijfsmanagement: van opfok – dekstrategie tot duurmelkaanpak? Vraag dan bij jouw geitenspecialist of dealer om een Capri Productiescan. Laat hieronder via de oranje button je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op.

Vrijblijvend Capri Productiescan aanvragen