Waar ben je naar op zoek?

Duurmelken verdient beter: optimaliseer het rantsoen

Jan de Kort, technisch specialist geiten
“Optimaliseer de rantsoenen van alle groepen op productie; plan je ruwvoer op basis van analyse en beschikbaarheid”

ForFarmers helpt je verder met de groep duurmelkers. Dankzij onze jarenlange ervaring met geiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkgeiten, blijven duurmelkers jaarrond gezond en productief zonder te vervetten. Het geitenteam van ForFarmers heeft verschillende tips en adviezen uit de praktijk verzameld. Dit keer focussen we op het rantsoen voor de melkgeiten. 

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Wat is voor melkgeiten een perfect rantsoen?

Afbeelding: JandeKort

In eerste instantie stuurt de geitenspecialist via ruwvoer; ruwvoer (gras, mais, bijproducten) is de basis van het rantsoen. Door bijvoorbeeld graskuil met voldoende eiwit te voeren blijft de pens goed aan de gang zonder extra krachtvoer. Jan de Kort, technisch specialist geiten bij ForFarmers, legt uit: “Het voordeel van eerst sturen via ruwvoer is dat het brokverbruik per 100 kg melk zeker niet hoger hoeft te worden. Het is wellicht vreemd dat een mengvoerproducent niet als eerste meer brokken bij de geiten adviseert, maar wij willen de geiten graag gezond aan de melk houden én wij zien graag tevreden klanten die onderaan de streep genoeg verdienen. Wij gaan dus eerst uit van het voer dat de geitenhouder zelf produceert of gemakkelijk toe kan voegen. We kijken naar het totale plaatje, adviseren een rantsoen op basis van specifieke nutriëntnormen voor duurmelkers. Doel is om de geiten vlot aan de melk te houden, zonder dat ze vervetten. In de ruwvoerplanning kun je hier al rekening mee houden door deze periode de betere graskuilen in te zetten. Verder kun je relatief meer graskuil ten opzichte van mais voeren en eventueel minder zetmeelrijkere (bij)producten verstrekken. Indien nodig kunnen we een speciale brok voor duurmelkers inzetten: Capri Maxima Constant.

Hoe kun je verder de melkproductie bij duurmelkers op peil houden?

Het vasthouden van een hoge melkproductie vraagt de nodige sturing. Om geiten vanaf half augustus – wanneer de dagen korter worden – goed aan de melk te houden, moet je o.a. aanpassingen doorvoeren in de stal. Streef indien mogelijk naar een stabiel stalklimaat (18–20 graden) en voldoende daglicht (minimaal 16 uur, 200 lux). Daarnaast kun je de voeding bijsturen en overgaan op een duurmelkrantsoen. ForFarmers hanteert binnen haar Capri Feed2Milk voedingsvisie speciale rantsoennormen voor duurmelkers. Jan: “Hierbij sturen we op het behoud van melkproductie en conditie. Dit doen we door minder vervettende bestanddelen in het rantsoen aan te bieden, anders zullen duurmelkgeiten teveel in conditie groeien, gaan vervetten en een lagere melkproductie geven. Geiten met een te ruime conditie zijn minder actief, vreten minder en hebben meer kans op andere gezondheidsproblemen. Ook heeft het een financiële component, want te vette dieren zijn minder economisch.”

Afbeelding: Voeding_oktobertip website

Is er een speciaal krachtvoer voor duurmelkgeiten?

Speciaal voor duurmelkgeiten heeft ForFarmers de Capri Maxima Constant in haar assortiment. Dit product is voorzien van CLA, deze toevoeging zorgt ervoor dat er minder van de aangeboden energie in vetweefsel wordt omgezet. Door de zorgvuldig geselecteerde grondstoffen en toevoegingen in Capri Maxima Constant, behouden uw duurmelkers hun conditie en productie.

Hoe houd je de duurmelkgeiten gezond in oktober?

 • Blijf elke zes weken op schijndracht scannen. Lees er meer over in onze kalendertip van september.   
 • Plan de entingen samen met je dierenarts.  
 • Regel de klauwverzorging en het tijdig uitmesten van de potten.
 • Plan het scannen van de drachtigheid voor de dekgroepen.

 

Drie tips van Jelle voor productiebehoud tijdens donkere dagen

De herfst is begonnen, het is wisselvallig weer, de dagen worden korter en de nachttemperatuur begint al flink te zakken. Omdat een geit een seizoensdier is, heeft zij vanwege de korter wordende dagen en de lagere buitentemperatuur van nature minder drang om melk te geven. Met de juiste management- en voedingsmaatregelen kun je dit echter beperken. 

In deze video geeft geitenspecialist Jelle van de Mortel drie tips voor productiebehoud bij duurmelkers. 

1

Voldoende licht in de stal

Er komt minder daglicht binnen in de stal, hierdoor produceert een geit minder prolactinehormonen. Deze hormonen zorgen voor de melkproductie. Om dit te compenseren is 16 uur licht van 200 lux in de stal wenselijk. Check hiervoor het volgende: 

 • Werken alle lampen?
 • Zijn alle lampenkappen schoon?
 • Bij twijfel, meet na met een luxmeter.
  Onze geitenspecialisten hebben zo'n meter in de auto liggen.  
   
2

Temperatuur in de stal

Een duurmelkgeit voelt zich het prettigst bij 18 graden Celsius. Wees daarom voorbereid op koude nachten, check regelmatig de weersvoorspellingen en reageer hierop. 

Controleer voor de koude-periode of alle deuren en gordijnen goed sluiten en er geen tocht via kieren de stal inkomt.  
 

3

Rantsoenaanpassingen voor behoud van productie en conditie

•    Blijf rekenen of een vetverhogende brok nog wel bij alle groepen past.
•    Zorg dat de melkproductie en krachtvoergift op elkaar afgestemd blijven.
•    Stem het energie- en eiwitniveau van het rantsoen af op de behoefte van jouw geiten. 

Waarom verdient duurmelken beter met ForFarmers?

Als geitenteam willen we onze kennis graag delen, zodat jouw duurmelkgeiten jaarrond gezond blijven en een hoge melkproductie realiseren. Met onze jarenlange ervaring met duurmelkgeiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkers, helpen we je verder en loopt het nog beter op jouw bedrijf. Die extra zorg en welverdiende aandacht voor duurmelkgeiten betaalt zich uiteindelijk terug in een beter financieel resultaat onderaan de streep.

Het unieke aan de (buitendienst)medewerkers van ForFarmers is dat we niet alleen verstand van voeding hebben, maar ook van alle bijkomende managementmaatregelen op een geitenhouderij. Er staat altijd een team van specialisten voor je klaar: van (ruw)voerspecialist, technisch specialist, klimaatspecialist tot nutritionist. Dit team van specialisten werkt ook samen aan de juiste voedingsaanpak, gebaseerd op specifieke voernormen.

Capri Productiescan op jouw bedrijf?

Wil je inzicht in het verdienpotentieel van jouw gehele bedrijfsmanagement: van opfok – dekstrategie tot duurmelkaanpak? Vraag dan bij jouw geitenspecialist of dealer om een Capri Productiescan. Laat hieronder via de oranje button je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op.

Vrijblijvend Capri Productiescan aanvragen