Waar ben je naar op zoek?

Duurmelken verdient beter: tips over dekstrategie

Jorg van den Hurk, geitenspecialist
“Bepaal de dekstrategie: hoeveel geiten moet de bok dekken om uw bedrijfsdoelstelling te halen?”

 

ForFarmers helpt u verder met de groep duurmelkers. Dankzij onze jarenlange ervaring met deze dieren en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkgeiten, blijven uw duurmelkers jaarrond gezond en productief. Het geitenteam van ForFarmers heeft verschillende tips en adviezen uit de praktijk voor u verzameld. In dit artikel focussen we op dekstrategie. Vanaf augustus begint het dekseizoen weer. Bereid deze periode goed voor. Stel jezelf de vraag hoeveel drachtige lammeren er nodig zijn voor vervanging van je veestapel. Dit aantal is je uitgangssituatie.

 

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

 

Hoe weet je hoeveel geiten je moet aandekken?

Afbeelding: Jorg van den Hurk

Jorg: "Van elke gedekte melkgeit krijg je circa 0,6 verse opfok, maar per bedrijf kan dit sterk verschillen. Bereken dit op basis van je eigen cijfers en betrek je geitenspecialist erbij. Een handig hulpmiddel om te komen tot het aantal melkgeiten dat je moet aandekken is de leeftijdsopbouw van je veestapel en het percentage uitval. Deze getallen kun je in je managementsysteem terugvinden.

Bereken zelf: aantal geiten in de dekgroep x % dracht = aantal drachtige geiten x worpgrootte = aantal nuchtere lammeren. 
Aantal nuchtere lammeren - % uitval x drachtpercentage bij de opfok = aantal nieuwe instroom. 

Dit is natuurlijk enorm bedrijfsafhankelijk. Mogelijk heb je meer oudere dieren en daarom wat extra vervanging nodig, of juist jonge dieren dus minder vervanging nodig. Daarnaast kan het zijn dat je stal niet vol zit en je extra geiten nodig hebt om de stalcapaciteit aan te vullen. Het meest ideale is om nog wat extra dragende opfok te hebben, zodat je de lager-producerende melkgeiten kunt vervangen."

Welke melkgeiten dek je aan?

In een normale situatie kun je de dekgroep in twee groepen verdelen:

  • Lammeren
  • Melkgeiten


De lammeren wil je het liefst allemaal dragend krijgen, zodat ze daarna melk gaan produceren. Je kunt dus uitrekenen hoeveel lammeren hieruit gaan komen. De rest vul je aan door melkgeiten te laten lammeren.

In de praktijk zien we veel verschillende strategieën. Het ene bedrijf dekt jonge melkgeiten na een jaar, de andere na twee jaar melkproductie. Weer een ander kiest voor laagproductieve dieren, of juist hele duurzame geiten. Dit is per bedrijf verschillend.

Er wordt meestal geadviseerd om je beste geiten te dekken. Dit betekent dus van de hoogst-productieve dieren, je krijgt dan lammeren van goede moeders. Maar het gebeurt ook dat er melkgeiten worden gedekt die zich goed bewezen hebben, maar op productie geen hoogvliegers meer zijn. Je geeft deze dieren als het ware een nieuwe start, hierdoor verleng je de levensproductie en deze geiten leveren vaak ook goede lammeren.

Bekijk voor jouw bedrijf wat de mogelijkheden zijn en streep de voor- en nadelen tegen elkaar weg.

 

Hoe maak je een goede dekplanning?

Als je weet hoeveel en welke dieren je gaat dekken kun je een planning maken hoe je dit gaat doen. Vraag je daarbij het volgende af:

1

Hoeveel lammeren passen er in de lammerstal?

2

Welke periode wil ik lammeren: wanneer zijn er genoeg handjes om te helpen?

3

Wil ik één of meerdere lammerperiodes?

4

Heb ik genoeg bokken per periode?

5

Gaan we nog dieren dekken met KI?

Door bovenstaande vragen voor jezelf te beantwoorden, kun je de juiste keuzes maken voor de komende lammerperiode. Plan ook een moment om de geiten voor het dekken te scannen op schijndracht.

Afbeelding: Tip duurmelken_dekstrategie_hoofdfoto

Tips voor de juiste bokken

Je kunt mooie moedergeiten hebben uitgezocht, maar zonder bokken, komen er geen lammeren. De bokken moeten in een korte periode een topprestatie leveren, besteed dus genoeg aandacht aan deze dieren. Het is belangrijk dat ze goed fit en actief blijven tijdens het dekken. Voer ze eventueel extra bij.

Gebruik één bok voor 25-30 geiten, en zorg altijd voor minimaal twee bokken per groep.

Enkele belangrijke tips:

  • Bekap de bokken ruim voor de dekperiode
  • Zijn de bokken goed in conditie?
  • Zijn ze allemaal actief?
  • Zijn de jonge bokken oud genoeg om te dekken?
  • Zorg dat de bokken en de geiten elkaar niet zien en ruiken totdat je begint met dekken

 

Drie tips voor een goede voorbereiding op het dekseizoen

Geitenspecialist Jorg geeft tips voor een goede voorbereiding op het dekseizoen

Drie tips van Jorg voor een goede voorbereiding op het dekseizoen

1

Zorg dat niet alleen de opfoklammeren maar ook de jonge bokjes er klaar voor zijn!

Zorg dat de opfoklammeren het goede dekgewicht hebben, van het liefst 40 kg maar zeker minimaal 35 kg. Dit bereik je het beste door ze regelmatig te wegen en sorteren.

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat de bokken minimaal zo oud zijn als de geitjes zijn.

Beslis voor je bedrijf goed of je alle opfoklammeren in één keer wilt dekken of dat dit niet mogelijk is qua conditie en leeftijd.

En uiteraard is het belangrijk dat het donker is in de dekstal.

2

Bereken met je eigen cijfers hoeveel melkgeiten je moet aandekken

Weet jij hoeveel lammeren je nodig hebt? Van elke gedekte melkgeit krijg je circa 0,6 verse opfok, maar per bedrijf kan dit sterk verschillen. Bereken dit op basis van je eigen cijfers en betrek je geitenspecialist erbij. 

In een normale bezetting fok je vooruit met je beste geiten, maar als je stal niet vol zit, kun je ook andere keuzes maken.

Duurzame geiten willen we allemaal. Kijk goed naar je dekgroep en dek dieren die duurzaamheid uitstralen, een compact uier hebben en sterk beenwerk.

Voor een gesloten bedrijfsvoering kun je ook kiezen voor kunstmatige inseminatie op je beste geiten.

3

Zonder bokken, geen lammeren!

De bokken moeten in een korte tijd een topprestatie leveren, veel meer nog dan de melkgeiten. Zorg daarom dat ze goed in conditie staan en lekker stinken.

Veel bokken is veel dracht, kies daarom voor 1 bok per 25-30 geiten.

In alle hokken wil je veel activiteit. Door bokken te wisselen krijg je in alle hokken goede activiteit.

Let goed op of je bokken het wel vol kunnen houden. Eten ze genoeg? Hebben ze genoeg rust?

Besef goed dat een mooie bok niet altijd een vruchtbare bok is. Een hulpmiddel daarbij is om het sperma te laten onderzoeken.

Afbeelding: Duurmelken tip juli_dekstrategie_hoofdfoto 720x290

Waarom verdient duurmelken beter met ForFarmers?

Als geitenteam willen we onze kennis graag met u delen, zodat uw duurmelkgeiten jaarrond gezond blijven en een hoge melkproductie realiseren. Met onze jarenlange ervaring met duurmelkgeiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkers, helpen we u verder en loopt het nog beter op uw bedrijf. Die extra zorg en welverdiende aandacht voor duurmelkgeiten betaalt zich uiteindelijk terug in een beter financieel resultaat onderaan de streep.

Het unieke aan de (buitendienst)medewerkers van ForFarmers is dat we niet alleen verstand van voeding hebben, maar ook van alle bijkomende managementmaatregelen op een geitenhouderij. Er staat altijd een team van specialisten voor u klaar: van (ruw)voerspecialist, technisch specialist, klimaatspecialist tot nutritionist. Dit team van specialisten werkt ook samen aan de juiste voedingsaanpak, gebaseerd op specifieke voernormen.

Capri Productiescan op uw bedrijf?

Wilt u inzicht in het verdienpotentieel van uw gehele bedrijfsmanagement: van opfok – dekstrategie tot duurmelkaanpak? Vraag dan bij uw geitenspecialist of dealer om een Capri Productiescan. Laat hieronder via de oranje button uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Vrijblijvend Capri Productiescan aanvragen