Waar ben je naar op zoek?

Duurmelken verdient beter: tips over schijndracht

Jorg van den Hurk, geitenspecialist
“Scan vaak genoeg op schijndracht om productieverlies bij de melkgeiten tegen te gaan”

ForFarmers helpt je verder met de groep duurmelkers. Dankzij onze jarenlange ervaring met geiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkgeiten, blijven duurmelkers jaarrond gezond en productief zonder te vervetten. Het geitenteam van ForFarmers heeft verschillende tips en adviezen uit de praktijk verzameld. Dit keer focussen we op schijndracht en productiebehoud bij duurmelkers. 

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Wat is schijndracht?

Afbeelding: Jorg van den Hurk

Jorg van den Hurk: "Schijndracht is geen werkelijke dracht, maar een ophoping van steriel vocht in de baarmoeder. Door de hormonen van de geit vertoont ze dezelfde symptomen als bij dracht en gaat ze minder melk produceren."

Waardoor ontstaat schijndracht bij duurmelkgeiten?

De oorzaak van schijndracht is niet volledig bekend, maar het ontstaat doordat een geel lichaam niet wordt afgebroken. Dit gele lichaam blijft het drachtigheidshormoon produceren, daardoor wordt de baarmoeder gestimuleerd om vocht te produceren. Er komt een opeenstapeling van vocht in de baarmoeder en de geit gedraagt zich hetzelfde als bij drachtig zijn. Ze gaat dan minder melk produceren. Dat wordt dus hormonaal gestuurd. Om de geiten van schijndracht af te helpen kun je ze via de dierenarts laten behandelen met prostaglandinen (hormonen). 

Geiten van alle leeftijden kunnen schijndrachtig worden, toch is het percentage groter bij oudere geiten. Ook komt het voor bij zowel duurmelkers, als bij de overige geiten. 

Afbeelding: Facebook bericht September-tip

Waarom scan je duurmelkers op schijndracht?

Voor de duurmelkers is het van belang dat je er zo vroeg mogelijk achter komt of ze schijndrachtig zijn of niet, want een geit met schijndracht denkt dat ze zwanger is en gaat minder melk produceren. Door schijndrachtige duurmelkgeiten zo vroeg mogelijk te behandelen, heb je het minste melkverlies en blijven ze hun melkproductie zo goed mogelijk behouden. 

Indien je er niet op tijd bij bent en een duurmelkgeit veel melk verliest, komt de melkproductie niet altijd weer volledig terug. Het is dus van belang om schijndracht op tijd vast te stellen en middels het toedienen van prostaglandinen te behandelen. Hierdoor wordt de rem op de melkgift weer opgeheven.

Hoe vaak scan je de duurmelkers op schijndracht?

De cyclus van een geit is drie weken, dus elke drie weken is er een kans op het ontstaan van schijndracht. We adviseren hierbij om de geiten iedere zes weken te scannen. Je kunt ze dan goed in de gaten houden en bent er op tijd bij. Plan dit ook gewoon vast in met de scanservice.  

Hoe houd je de duurmelkgeiten gezond in het najaar?

 • Bij de overgang richting het najaar is het cruciaal om de duurmelkers zo goed mogelijk aan de melk te houden. Er is net een periode van hittestress achter de rug of nog steeds aanwezig. Als je geiten het zwaar hebben na de zomer en de warmte, adviseren we een kuur met Univit Preventie. 
   
 • De buitentemperatuur kan sterk wisselen en daarmee ook het stalklimaat. Stel het stalklimaat goed af en wees attent op plotselinge koude nachten. Een geit heeft ook voldoende daglicht nodig: 16 uur licht en 8 uur donker. Stel de stalverlichting hierop in. De ForFarmers-specialisten hebben een luxmeter en kunnen hiermee meten of er voldoende lux/licht in de geitenstal is. Trek dus aan de bel als je meer inzicht in de verlichting wilt.     
   
 • Daarnaast is het in de maand september ook goed om het rantsoen van de duurmelkers in de gaten te houden om vervetting tegen te gaan. Stel het rantsoen goed af op de huidige productie. De geitenspecialisten gebruiken hiervoor de Feed2Milk normen voor duurmelkers. 

 

Welke maatregelen spelen in het najaar een rol, nu de temperatuur overdag nog aangenaam is, maar de nachten steeds koeler worden?

Zoals eerder genoemd, is het belangrijk om het stalklimaat goed te reguleren. Dit verloopt zeer verschillend per bedrijf en per type ventilatie. Op de bedrijven waar het stalklimaat niet automatisch wordt geregeld, is het zaak om de zij-inlaten en deuren op tijd dicht te doen vanwege de koudere nachten. Wees ook alert op de circulatieventilatoren, deze moeten tijdig minder gaan draaien of zelfs uitgezet worden.  


In deze video geeft geitenspecialist Jorg van den Hurk tips voor productiebehoud bij duurmelkers. 

Drie tips van Jorg voor productiebehoud bij duurmelkers

1

De geit

Het draait om de geit, zij moet gedurende de wintermaanden het liefst dikke melk blijven produceren. 

 • Groepwisselen zorgt voor stress, probeer dit zo min mogelijk te doen. 
 • Bokcontact is er altijd, maar probeer dit het liefst zo kort mogelijk en zeker niet langer dan vier weken te hebben. Misschien kun je de dekgroep wel in een andere stal dekken?
 • Blijf structureel iedere zes weken scannen op schijndracht.
 • Het is verstandig om de drachtige geiten in een eigen groep te plaatsen, zodat je beide groepen naar behoefte kunt voeren.
 • Kijk goed naar de duurmelkgeiten: hoe is de conditie? Is het brokverbruik wel op peil?
2

De stal

Voeropname en productie gaan 1 op 1 samen, een geit ruilt. Dus meer voeropname = meer melk. Zie erop toe dat de geiten het verse voer goed opnemen. 
Bij bedrijven die een schone, frisse voergang hebben, zien we de voeropname stijgen; opnieuw coaten kan daarom een goede investering zijn.

Niet alleen de voergoot, maar ook de stand van de dierenaan het voerhek is erg belangrijk. Tussen een schuine of ideale vreetstand zien we tot 5% voeropname verschillen. Op tijd uitmesten is juist nu belangrijk.

Met een timelapscamera kun je monitoren wat er in de stal gebeurt: hoe is het vreetgedrag en de rangorde aan het voerhek?

3

Scherp blijven is geld verdienen

Blijf ook de komende maanden scherp op zaken als voldoende rust en regelmaat. Melk wordt gemaakt als een geit rustig ligt te herkauwen, alle werkzaamheden op vaste tijden, zorgt bij de geit voor ritme.
Wacht bij problemen niet af en schakel snel met het rantsoen als je toename in conditie opmerkt, want een vette geit krijg je niet mager.  

Tot slot, weet je wat het werkelijke vervangingspercentage is? Meer melk per geit betekent minder lammeren, minder bokken en ook minder kosten per kg melk. Dat is dus een hoger saldo. Stel dat opfokken 300 euro kost en je vervangingspercentage daalt 10%, dan is dit 2,5 cent per kg melk. Bij een miljoen liter melk is dit €25.000,-. Snel verdiend met minder werk! 

Waarom verdient duurmelken beter met ForFarmers?

Als geitenteam willen we onze kennis graag delen, zodat jouw duurmelkgeiten jaarrond gezond blijven en een hoge melkproductie realiseren. Met onze jarenlange ervaring met duurmelkgeiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkers, helpen we je verder en loopt het nog beter op jouw bedrijf. Die extra zorg en welverdiende aandacht voor duurmelkgeiten betaalt zich uiteindelijk terug in een beter financieel resultaat onderaan de streep.

Het unieke aan de (buitendienst)medewerkers van ForFarmers is dat we niet alleen verstand van voeding hebben, maar ook van alle bijkomende managementmaatregelen op een geitenhouderij. Er staat altijd een team van specialisten voor je klaar: van (ruw)voerspecialist, technisch specialist, klimaatspecialist tot nutritionist. Dit team van specialisten werkt ook samen aan de juiste voedingsaanpak, gebaseerd op specifieke voernormen.

Capri Productiescan op jouw bedrijf?

Wil je inzicht in het verdienpotentieel van jouw gehele bedrijfsmanagement: van opfok – dekstrategie tot duurmelkaanpak? Vraag dan bij jouw geitenspecialist of dealer om een Capri Productiescan. Laat hieronder via de oranje button je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op.

Vrijblijvend Capri Productiescan aanvragen