Jorg van den Hurk, geitenspecialist “Scan vaak genoeg op schijndracht om productieverlies bij de melkgeiten tegen te gaan”
ForFarmers helpt je verder met de groep duurmelkers. Dankzij onze jarenlange ervaring met geiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkgeiten, blijven duurmelkers jaarrond gezond en productief zonder te vervetten. Het geitenteam van ForFarmers heeft verschillende tips en adviezen uit de praktijk verzameld. Dit keer focussen we op schijndracht en productiebehoud bij duurmelkers.
In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:
Jorg van den Hurk: "Schijndracht is geen werkelijke dracht, maar een ophoping van steriel vocht in de baarmoeder. Door de hormonen van de geit vertoont ze dezelfde symptomen als bij dracht en gaat ze minder melk produceren."
De oorzaak van schijndracht is niet volledig bekend, maar het ontstaat doordat een geel lichaam niet wordt afgebroken. Dit gele lichaam blijft het drachtigheidshormoon produceren, daardoor wordt de baarmoeder gestimuleerd om vocht te produceren. Er komt een opeenstapeling van vocht in de baarmoeder en de geit gedraagt zich hetzelfde als bij drachtig zijn. Ze gaat dan minder melk produceren. Dat wordt dus hormonaal gestuurd. Om de geiten van schijndracht af te helpen kun je ze via de dierenarts laten behandelen met prostaglandinen (hormonen).
Geiten van alle leeftijden kunnen schijndrachtig worden, toch is het percentage groter bij oudere geiten. Ook komt het voor bij zowel duurmelkers, als bij de overige geiten.
Voor de duurmelkers is het van belang dat je er zo vroeg mogelijk achter komt of ze schijndrachtig zijn of niet, want een geit met schijndracht denkt dat ze zwanger is en gaat minder melk produceren. Door schijndrachtige duurmelkgeiten zo vroeg mogelijk te behandelen, heb je het minste melkverlies en blijven ze hun melkproductie zo goed mogelijk behouden.
Indien je er niet op tijd bij bent en een duurmelkgeit veel melk verliest, komt de melkproductie niet altijd weer volledig terug. Het is dus van belang om schijndracht op tijd vast te stellen en middels het toedienen van prostaglandinen te behandelen. Hierdoor wordt de rem op de melkgift weer opgeheven.
De cyclus van een geit is drie weken, dus elke drie weken is er een kans op het ontstaan van schijndracht. We adviseren hierbij om de geiten iedere zes weken te scannen. Je kunt ze dan goed in de gaten houden en bent er op tijd bij. Plan dit ook gewoon vast in met de scanservice.
Zoals eerder genoemd, is het belangrijk om het stalklimaat goed te reguleren. Dit verloopt zeer verschillend per bedrijf en per type ventilatie. Op de bedrijven waar het stalklimaat niet automatisch wordt geregeld, is het zaak om de zij-inlaten en deuren op tijd dicht te doen vanwege de koudere nachten. Wees ook alert op de circulatieventilatoren, deze moeten tijdig minder gaan draaien of zelfs uitgezet worden.
In deze video geeft geitenspecialist Jorg van den Hurk tips voor productiebehoud bij duurmelkers.
Het draait om de geit, zij moet gedurende de wintermaanden het liefst dikke melk blijven produceren.
Voeropname en productie gaan 1 op 1 samen, een geit ruilt. Dus meer voeropname = meer melk. Zie erop toe dat de geiten het verse voer goed opnemen. Bij bedrijven die een schone, frisse voergang hebben, zien we de voeropname stijgen; opnieuw coaten kan daarom een goede investering zijn. Niet alleen de voergoot, maar ook de stand van de dierenaan het voerhek is erg belangrijk. Tussen een schuine of ideale vreetstand zien we tot 5% voeropname verschillen. Op tijd uitmesten is juist nu belangrijk. Met een timelapscamera kun je monitoren wat er in de stal gebeurt: hoe is het vreetgedrag en de rangorde aan het voerhek?
Blijf ook de komende maanden scherp op zaken als voldoende rust en regelmaat. Melk wordt gemaakt als een geit rustig ligt te herkauwen, alle werkzaamheden op vaste tijden, zorgt bij de geit voor ritme. Wacht bij problemen niet af en schakel snel met het rantsoen als je toename in conditie opmerkt, want een vette geit krijg je niet mager. Tot slot, weet je wat het werkelijke vervangingspercentage is? Meer melk per geit betekent minder lammeren, minder bokken en ook minder kosten per kg melk. Dat is dus een hoger saldo. Stel dat opfokken 300 euro kost en je vervangingspercentage daalt 10%, dan is dit 2,5 cent per kg melk. Bij een miljoen liter melk is dit €25.000,-. Snel verdiend met minder werk!
Als geitenteam willen we onze kennis graag delen, zodat jouw duurmelkgeiten jaarrond gezond blijven en een hoge melkproductie realiseren. Met onze jarenlange ervaring met duurmelkgeiten en een uniek voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkers, helpen we je verder en loopt het nog beter op jouw bedrijf. Die extra zorg en welverdiende aandacht voor duurmelkgeiten betaalt zich uiteindelijk terug in een beter financieel resultaat onderaan de streep.
Het unieke aan de (buitendienst)medewerkers van ForFarmers is dat we niet alleen verstand van voeding hebben, maar ook van alle bijkomende managementmaatregelen op een geitenhouderij. Er staat altijd een team van specialisten voor je klaar: van (ruw)voerspecialist, technisch specialist, klimaatspecialist tot nutritionist. Dit team van specialisten werkt ook samen aan de juiste voedingsaanpak, gebaseerd op specifieke voernormen.
Wil je inzicht in het verdienpotentieel van jouw gehele bedrijfsmanagement: van opfok – dekstrategie tot duurmelkaanpak? Vraag dan bij jouw geitenspecialist of dealer om een Capri Productiescan. Laat hieronder via de oranje button je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op.
Vrijblijvend Capri Productiescan aanvragen
Dankzij ons unieke voedingsadvies, inclusief speciaal krachtvoer voor duurmelkgeiten, blijven uw duurmelkers jaarrond gezond en productief zonder te vervetten.
In dit artikel focussen we op de dekstrategie. Hoeveel geiten moet de bok dekken om uw bedrijfsdoelstelling te halen?
Neem dan contact op met ons geitenteam. Contact opnemen
Aanmelden