Waar ben je naar op zoek?

Geitenhouders die ForFarmers voer inzetten, boeren top!

Wist u dat... Wist u dat...9-5-2019

Uit de jaarcijfers 2018 van Agroscoop blijkt dat de geitenhouders die mengvoer van ForFarmers hebben afgenomen en deelnemen aan Agroscoop (67 bedrijven) het uitstekend hebben gedaan. We zien wel een grote spreiding. Zo is het verschil tussen de bedrijven met de hoogste en de laagste melkproductie per geit 707 kg melk en tussen de bedrijven met de hoogste en laagste cijfers op basis van kg vet en eiwit per geit zit 50 kg verschil. Dit is deels te verklaren door bedrijfsverschillen, denk aan voersysteem, rantsoen, fokkerij, selectiemanagement, klimaat van de stallen, diermanagement, dubbel vrij of enkel vrij etc.

Scores van de hoogste drie bedrijven per onderdeel

Kg melkKg vet en eiwitVoerwinstKg kv en kva per kg vet en eiwitKg kv en kva per 100 kg FPCM€ kv en kva per 100 kg FPCMKg FPCM
1e1.508114€6256,347,5€12,61.535
2e1.486113€6256,650,5€12,81.525
3e1.475110€6086,951,1€13,41.472

KV = krachtvoer, KVA = krachtvoerachtigen, FPCM = Meetmelk gecorrigeerd voor vet en eiwit.

 

Een blik op de rantsoenen

Als we de rantsoenen er even uitlichten, dan zien we dat er de laatste jaren steeds meer rantsoenen met snijmais, kuilgras en bijproducten zijn bijgekomen. Bedrijven met een 100% “stro-brok” rantsoen komen we niet meer tegen. Uiteraard is het belangrijk mengvoer te leveren dat past bij al deze verschillende rantsoenen. Dat maakt dat we ook een uitgebreid assortiment hebben, eventueel aangevuld met bedrijfsspecifieke voeders, wat zorgt voor een passende aanvulling op elke uitgangssituatie.

Daarnaast zijn smaak en fysische eigenschappen van mengvoer bij de geiten erg belangrijk voor een goede constante opname. De introductie van VLOG-voer was hierbij een mooie uitdaging. We hebben dit proces serieus genomen en beschikken nu over een 100% VLOG-fabriek die een uitstekende kwaliteit mengvoer voor geiten produceert.

 

Afbeelding: Resultaten Agroscoop 2018

Meer over de cijfers

De 20% beste bedrijven (als je kijkt naar de voerwinst) realiseerden een melkproductie van 1.390 kg melk en 103 kg vet en eiwit. Het bedrijf met de meeste kg vet en eiwit wist 114 kg per geit te realiseren! Het bedrijf met de hoogste voerwinst (incl. bijproducten en ruwvoer, excl. opfok) verdiende €625. De laatste jaren weten de geitenhouders steeds meer winst te halen uit betere kwaliteit ruwvoer, wat resulteert in een dalend mengvoerverbruik per 100 kg melk (zie grafiek).

Afbeelding: Grafiek mengvoerverbruik per 100 kg melk geitenhouderij 2018

Al met al uitstekende cijfers omdat het in 2018 niet allemaal vanzelf ging. Met name de hete zomer en herfst verliepen moeizaam. De cijfers laten zien dat onze geitenhouders in staat zijn geweest om de geiten toch goed te laten presteren, mede dankzij onze hittestressaanpak. Verder zien we dat de stallen beter benut zijn gebleven, omdat de ondernemers minder streng selecteren. Wanneer de melkgeiten het technisch én economisch nog goed doen en winst opleveren, blijven ze langer in de stal en is het totale rendement uit de stal hoger. Het prestatieniveau per gemiddeld aanwezige geit neemt meestal wel af bij een oudere geitenstapel. Uiteindelijk is het totale rendement op het bedrijf het belangrijkste, daar wordt goed naar gekeken.

We zijn trots dat onze geitenhouders deze prestaties samen met onze producten en adviezen hebben gerealiseerd. Onze innovaties van de afgelopen jaren hebben zeker in 2018 haar waarde bewezen (Univit Capri, Vita Capri Pensstart, vetverhogers, Ferti-brok, Muesli, Vita Capri Diet, Transitiebrok etc) en er komen nog nieuwe innovaties aan. Uw geitenspecialist informeert u graag meer hierover.