Waar ben je naar op zoek?

5 tips voor het spenen zonder speendip

Praktische tips Praktische tips23-2-2018

De periode rondom het spenen van de lammeren brengt bij veel geitenhouders de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe voorkom ik de speendip en houd ik de groei erin? Hoe blijven mijn lammeren gezond? Met deze tips voor de speenperiode, helpt u een speendip bij u lammeren te voorkomen:

1

Tip 1

Speen op het moment dat de lammeren minimaal 6 weken oud zijn, minimaal 12 kg wegen en 200 gram brok eten. 

2

Tip 2

Zorg voor een goede water- en brokopname. De lammeren moeten net zoveel voeding uit de brok halen als ze normaal halen uit de melk. Het aanbieden van vers water en verse brok en voldoende drink- en vreetruimte is cruciaal. Als er altijd lekker verse brok en vers water beschikbaar is gaan ze dit goed opnemen. 

3

Tip 3

Bereid je lammeren voor op het spenen. Het doel is om de lammeren weg te krijgen bij de speen. Dit kan bijvoorbeeld door twee weken voor het spenen minder speentjes te plaatsen per lam en/of nieuwe stugge spenen te plaatsen.

4

Tip 4

Denk aan de pensontwikkeling van het lam. Een goede pensontwikkeling bij het lam is van groot belang om later als melkgeit het rantsoen zo optimaal mogelijk te benutten (hoge rantsoenefficiëntie).

5

Tip 5

Producttip: Vita Capri Pensstart is een smakelijke brok die zorgt voor een goede pensontwikkeling bij het jonge lam. De brok bevat tevens Care+, een mengsel van natuurlijke ingrediënten dat de weerstand ondersteunt en o.a. darminfecties bij lammetjes helpt te voorkomen.