Waar ben je naar op zoek?

Graslandvernieuwing en –verzorging in het najaar

Seizoensnieuws Seizoensnieuws15-10-2018

Juist aan het einde van het groeiseizoen is het belangrijk om voldoende aandacht te hebben voor de staat van uw grasland. U legt namelijk nu alvast de basis voor een goede start in het nieuwe groeiseizoen. Heeft u grasland waarvan nu blijkt dat het de droogteperiode toch niet goed is doorgekomen, dan kunt u alsnog besluiten het perceel te vernieuwen of door te zaaien.

Vernieuwen of doorzaaien kan nog

Inzaaien in het najaar heeft over het algemeen de voorkeur boven inzaaien in het voorjaar. In het voorjaar is de onkruiddruk veel hoger en bent u veel afhankelijker van het weer. Denk bijvoorbeeld aan het negatieve effect van een vroege droogteperiode. Zelfs met inzaai in de eerste helft van november zijn de laatste jaren goede ervaringen opgedaan, mits de grond er goed bijligt. Op zandgrond is vernieuwen niet meer toegestaan en is alleen doorzaaien nog een optie.

Doorzaaien is onder de huidige weersomstandigheden ook nog goed mogelijk, zeker tot eind oktober. Het graszaad krijgt rustig de kans om te kiemen en zich vervolgens goed te ontwikkelen. U doet er verstandig aan het gras voor het doorzaaien goed kort te maaien. Zo is de concurrentie van de oude graszode beperkt. En mocht er een vroege vorstperiode komen, dan staat het jonge grasplantje redelijk beschut tussen de oude zode. De inzaaiperiode voor klaver en kruiden loopt nu wel op zijn einde.

Gras niet te lang de winter in

Voor het grasland dat overwintert is het verstandig dat de dit niet te lang is, maximaal 7 cm. Staat het grasland hoger, kies dan voor bloten, maaien of beweiden met schapen. Denk ook aan mollenbestrijding. Dit kun u het beste voor de winter doen, zodat u eventuele schade direct bestrijdt. Ook kunt u voor de laatste keer onkruidbestrijding toepassen, indien de nachttemperatuur boven 5°C blijft. Dit jaar komt er vooral veel herderstasje en paardenbloem voor. Door dit onkruid tijdig te bestrijden geeft u het aanwezige gras meer ruimte voor een goede uitstoeling, zodat het gras in het voorjaar direct de juiste start kan maken.