Waar ben je naar op zoek?

Hans en Jantine van Giessen winnen Agroscoopbokaal Geiten 2023

Persbericht Persbericht8-5-2023

Beste starter met een gemiddelde melkproductie over zes jaar van 1486 kg melk per geit

Geitenhouderij Van Giessen wint de Agroscoopbokaal Geiten 2023 omdat eigenaren Hans en Jantine van Giessen de beste starter zijn met een hoge gemiddelde melkproductie per geit. In 2017 zijn ze gestart met 700 opfoklammeren, inmiddels zijn ze doorgegroeid naar 1000 melkgeiten en 300 opfoklammeren. De afgelopen zes jaren lag de melkproductie gemiddeld op 1486 kg melk, het rollend jaargemiddelde is actueel nog steeds boven de 1500 kg. De ondernemers hanteren het motto ‘Een goed begin is het halve werk’.

Hans en Jantine van Giessen winnen de Agroscoopbokaal Geiten

Winnaar Agroscoopbokaal Geiten 2023

Hans en Jantine van Giessen wonen met hun drie kinderen Ferdinand, Floor en Linda in Brakel (Gelderland) waar Hans samen met medewerkers Maurice en Rhodé het bedrijf ‘Geitenhouderij van Giessen’ runt.

Streven naar een tien

“Een goed begin, is het halve werk”, redeneert Hans. Vanaf de start streeft hij in zijn bedrijfsvoering op alle fronten naar een tien. Dat betekent dat hij nooit bezuinigt op de opfok, omdat in deze periode de basis voor de toekomstige melkgeit of dekbok wordt gelegd. Bij de opfok moet het dan ook perfect lopen op het bedrijf.

Levensproductie en dierenwelzijn

Hans: “We willen een duurzame en hoge (levens)productie met gezonde geiten. Daarnaast is dierenwelzijn heel belangrijk. Om deze goede resultaten te behouden zorgen we elke dag voor ‘rust, reinheid & regelmaat’. Dat betekent vaste tijden voor het melken en voeren, waardoor we bewust rustmomenten in de stal creëren. Zo kunnen we goed zien en horen of de geiten tevreden zijn, want als de geiten gezond, tevreden en rustig zijn, presteren ze beter. En dit geeft ons als geitenhouder weer meer werkplezier.”

‘Wat vandaag goed is, kan morgen beter’

Geitenspecialist Jelle van de Mortel vertelt: “Hans en Jantine winnen de Agroscoopbokaal Geiten van ForFarmers omdat zij de beste starter zijn met een gemiddelde melkproductie in de eerste zes jaren van 1486 kg melk per geit. Het rollend jaargemiddelde zit actueel zelfs nog steeds boven de 1500 kg. Wat deze ondernemers kenmerkt is hun streven naar ‘wat vandaag goed is, kan morgen beter’. En ze weten goed vooruit te plannen. Doordat de opfok perfect moet zijn en ze rust en regelmaat bij de melkgeiten toepassen, blijven de dieren gezond en laten ze een hoge melkproductie zien. Dat is de kracht van Van Giessen.”

Afbeelding: Luchtfoto Geitenhouderij Van Giessen
Luchtfoto van Geitenhouderij Van Giessen

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2023 kent zeven winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee en vleespluimvee (ForFarmers De Hoop). Per categorie worden de winnaars in de maand mei 2023 bekendgemaakt via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 11 mei a.s. vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.