Waar ben je naar op zoek?

Het is extreem warm weer, bescherm uw geiten tegen de hitte

Praktische tips Praktische tips22-6-2020

We hebben deze week te maken met extreem warm weer. In het hittestressprotocol geiten van ForFarmers leest u hoe u uw geiten het beste tegen de hitte kunt beschermen. Ook zetten wij vier belangrijke tips bij extreem warm weer voor u op een rijtje:

1

Tip 1: Voer meerdere keren per dag en op koele momenten

Hittestress heeft een negatief effect op de eetlust van uw geiten. Daarnaast treedt bij warm en vochtig weer sneller broei op in de kuil of in het voer aan het voerhek, wat ten koste gaat van de smakelijkheid en de kwaliteit van het rantsoen. Om de voeropname te stimuleren is het belangrijk dat het voer zo smakelijk mogelijk is. Dit kan door vaker per dag- of ‘s avonds te voeren. Accepteer meer restvoer en verwijder dit dagelijks.

2

Tip 2: Voorkom stressmomenten

Stress zorgt voor extra warmteproductie en die warmte kunnen uw geiten juist bij dit warme weer slecht kwijt. Stel werkzaamheden die stress kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld enten, zoveel mogelijk uit. Plan activiteiten die stress kunnen veroorzaken, maar wel noodzakelijk zijn, op de koelere momenten van de dag: vroeg in de ochtend of in de avond.

3

Tip 3: Geef voldoende fris en schoon drinkwater

Bij hittestress is de waterbehoefte van geiten veel hoger dan normaal. Controleer dagelijks of de drinkbakken niet bevuild zijn en verschoon het water. Voldoende fris drinkwater helpt vochtverlies door zweten te verminderen, zorgt voor verkoeling en heeft een positief effect op de eetlust. Zorg ook voor voldoende drinkplaatsen, om wachtrijen te voorkomen.

4

Tip 4: Zorg voor een aangenaam stalklimaat

Zorg voor extra koeling door ventilatoren: door luchtbeweging kunnen de geiten gemakkelijker warmte kwijtraken. En maak het dak nat, hierdoor nemen zowel de temperatuur van de dakplaten, als de warmte-instraling af. Dit geeft een aangenamer stalklimaat.

 

Deze geitenhouder zet een innovatief systeem in om de stal koel te houden: